Обратно към категорията

Идеен проект за реконструкцията на зала „Сливен” беше представен в общината

   

Идеен проект за реконструкцията на зала „Сливен” беше представен в общината

Идеен проект за реконструкцията на зала „Сливен” беше представен днес в община Сливен. Авторът на проекта арх. Бойко Кадинов, кметът Кольо Милев, зам.-кметовете Иван Манчев и Румен Стоилов, и журналисти огледаха на място състоянието на бившата зала „Георги Кирков” в центъра на града, която не функционира повече от 10 години.

„Тази концепция е основата, от която ще започне обсъждането на бъдещия вид и на функционалността на залата. Нашата идея е тя да бъде едновременно културен, образователен и развлекателен център, да не се затваря само в рамките на концертната дейност. Мястото е подходящо и за постановки и кино прожекции, а и за друг тип събития като семинари и конференции”, посочи Кольо Милев.

В бюджета на общината за тази година са заложени 210 603 лв. за ремонта на залата. Намерението на общинското ръководство е основните дейности по реконструкцията да се осъществят догодина и залата да бъде открита до края на 2013 г.

До края на седмицата ще се обяви и процедура по Закона за обществените поръчки за инженерингова услуга за предварителни проучвания и изпълнение.

„Архитектурният прочит в този идеен проект е запазил най-доброто от залата, включили сме и съвременни елементи. Трябва да се запазят стъклените и мозаечни пана, ще се добавят елементи като подвижен екран на главния вход, с който отвън да се вижда случващото се в залата. Това ще допринесе за обособяването на едно допълнително културно и информационно пространство”, каза арх. Бойко Кадинов. Проектът му предвижда още поставянето на преводачески кабини, панорамен асансьор, който да улесни достъпа на хора с увреждания, връзка със сградата на общината, подобряване на зрителната крива, оптимизиране на седящите места, възможност за трансформация на сцената, превръщането на авансцената в оркестрина.

„Залата е едно малко бижу и е важно да бъде върнато на града, а културата можа да е двигателят за развитието на Сливен. Нужда от такива места има не само в София, Варна, Бургас”, посочи арх. Кадинов.

Проф. д-р Бойко Кадинов е преподавател в Университета за архитектура и строителство, следвал е в Париж, член на Френската камара на архитектите, представител на България в Европейския културен парламент.

Пред журналисти, служители на общинския отдел „Култура и вероизповедания” и колектива на Държавния куклен театър в Сливен днес арх. Кадинов показа и своето виждане за нова сграда на Кукления театър.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!