Обратно към категорията

Кметът Стефан Радев откри XII конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“  в Селиминово

Добавено на: 29.04.2023 13:04
   

В сливенското село Селиминово днес се провежда конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“. Основна цел и идея на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски народни песни - Йовчо Караиванов, който е родом от Селиминово.

Начало на 12-ото издание на конкурса даде кметът Стефан Радев, който бе сред официалните гости на откриването. Той приветства участниците, местните жители и гости на събора, като им пожела здраве, сполука и късмет. Да се представят достойно и все така да се посвещават на българската народна музика.

„Конкурсът-надпяване, посветен на легендарния тракийски народен певец Йовчо Караиванов, отново събра малки и големи от цялата страна, да запеят неговите песни. Убеден съм, че красотата на тракийската музика ще превърне този ден в истински празник за жителите и гости на село Селиминово. Използвам случая да поздравя всички, които обичат, възраждат и съхраняват българския фолклор, предавайки неговата красота и традиции и на младото поколение. Пожелавам на всички участници успех, на журито спорна работа, на всички гости – приятни мигове с красотата на тракийската музика. Бъдете все така вдъхновени!“, заяви от сцената сливенският градоначалник.

Успех и добро представяне на всички пожела и кметът на селото Тодор Тодоров.

Сред присъстващите гости бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници.

В конкурса тази година участват 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Изпълненията им ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец. За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените - с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Според регламента на конкурса-надпяване право на участие имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

Йовчо Караиванов израства в семейство на потомствени музиканти. Завършва юридическото си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, но любовта му към музиката надделява и се превръща в неизменна част от житейския му път. Талантът му не остава незабелязан и през годините му отрежда достойно място сред плеядата големи певци на народната песен.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!