Обратно към категорията

Молдовския район Тараклия отправи покана за сътрудничество на Сливенска област

Добавено на: 06.10.2021 10:08
   

Район Тараклия в Молдова предлага сътрудничество със Сливенска област, съобщиха от областната администрация. Областният управител на Сливен Минчо Афузов се е срещнал с председателя на район Тараклия Иван Паслар, който е отправил покана за сътрудничество в сферата на образованието, културата и стопанския сектор с административния район, оформил се като център на българите в Молдова.
Гостът е заявил, че в Бесарабия българите са над 70 000 души. След преселването вече 250 години живеят там, пазейки традициите, културата и етническите си корени. В Тараклия се намира единственият български университет извън България. Паслар е изразил надежда, че в Деня на бесарабските българи - 29 октомври, в Тараклия ще посрещнат областния управител и други приятели от Сливенска област. На тази дата домакините организират международна конференция за бесарабските българи с участието на учени и изследователи от Молдова и Украйна.
Минчо Афузов ще окаже съдействие на председателя на район Тараклия за среща в Министерството на отбраната във връзка с нуждата от ремонти на паметниците на Васил Левски и на майор Олимпий Панов в Тараклия, се посочва още в съобщението.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!