Обратно към категорията

Над 320 участници от 21 града се надиграват във фолклорния фестивал "Приятели чрез танца" в Сливен

Добавено на: 19.10.2019 16:57
   

Над 320 участници от 25 любителски танцови клуба се надиграват във фолклорния фестивал "Приятели чрез танца" днес в Сливен. Това съобщи за БТА Минко Стефанов, председател на читалище "Зора 1860"-Сливен.
Фестивалът се организира за пета година от Съюза на народните читалища, НЧ "Зора 1860" и Танцовата къща "Дай, бабо, огънче" - Перник. Във фестивална програма под мотото "Да се забавляваме" клубовете изпълняват две хора с времетраене до шест минути, а в конкурсната програма под наслов "Да се надиграваме" клубовете изпълняват обработка на хоро с времетраене до четири минути. Професионално жури оценява участниците в конкурсната програма, за които ще има награди.
Фестивалът е свързан с популяризирането на българските фолклорни танци, каза Стефанов и допълни, че напоследък младите хора слушат народна музика, но не могат да играят всички танци. "Искаме да превърнем тази мода в традиция, обясни той. Танцът си остава един от елементите на културната ни идентичност, а българите са сред силно изявените танцьорски нации, особено в хороводната част".
Целта на организаторите през следващите години ще бъде да превърнат фестивала в международен, защото голяма част от българите по света и много чужденци създават свои фолклорни клубове и развиват българското танцово изкуство.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!