Обратно към категорията

Национален фестивал на детската книга ще се проведе от 23 до 25 септември в Сливен

Добавено на: 22.09.2020 08:01
   

Двадесет и второто издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 23 до 25 септември 2020г.

Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

Вече 22 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 17 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, ще бъдат успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 23 септември от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, който ще си партнира с актьора Вангел Апостолов, в ролята на най-обичания от децата ловец на приключения Барон фон Мюнхаузен. В концерта със свои изпълнения ще се включат и малките, но много талантливи певци Доминик Иванов (7г.), Елица Ненова (12г.), Симона Костова (12г.) и Даяна Федиева (12г.), децата от детска вокална група „Славейче”– гр.Сливен и балерините от балет „Барби” – гр.Сливен.

Официалният старт на фестивала ще бъде даден от Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Красимир Машев, Димана Йорданова, Елена Павлова, Радостина Николова, Иван Раденков, Лили Спасова и Милен Хальов; представяне на издателския проект „Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство „Фют” и гостуването на издателствата „Жанет 45”, „Кибея”, „Таралеж” в най-големите сливенски училища с представяне най-новите им издания за деца; премиера на книгата „Младият англичанин”, разказана с илюстрациите на Борис Стоилов /Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК „Таралеж” и Печатница „Симолини, 94” ООД/; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2020г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

В рамките на програмата на фестивала ще бъде отбелязана и 65 – годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни, което ще включва откриване на документална изложба „Следи във времето - 65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата”, кръгла маса на тема: „Следи във времето - 65 години РБ „Сава Доброплодни” и премиера на сборника „Библиотеката в моя живот”. Честването ще завърши с тържествен концерт на 23 септември 2020г. в голямата зала на Драматичен театър „Ст. Киров” с участието на оперните певци Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио „Хипнотик” и лаурети на национални и международни конкурси от клуб за спорни танци „Туида”.

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”. Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой. Ще бъдат представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във форума и невъзможността те да пътуват до България, той ще премине в две сесии: първата - присъствена, в която докладите ще бъдат представени от присъстващите участници, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени останалите 8 доклада.

И тази година, акцент в програмата на фестивала са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В галерия „Сирак Скитник” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала, с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави. В галерия „Май“ ще бъде представена изложба – илюстрации „Фантазия” на две поколения илюстратори - Борис Стоилов и Ясен Стоилов. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2019г.

Нов момент в програмата на фестивала е превръщането на централния площад и ларгото на града в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Ще бъдат представени спектаклите: „Имало едно време...” – на Театрална къща „Мариета и Марионета”; „Уличен мюзикъл” – на театър „Хамелион”; „Повече от магия” на Театър „Трио“, детското шоу „Приказно пътешествие с DANON” и спектакълът „Тримата братя и златната ябълка” на ДКТ „Константин Величков“ - гр. Пазарджик.

И 22-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще бъде домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите, свързващи печатния свят с дигиталната вселена.

Във втория ден на фестивала, 24 септември, в компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф. Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм.

На 24 септември, в ДТ “Ст. Киров“, ще се състои и тържествен концерт- спектакъл със специалното участие на актрисата Алекс Сърчаджиева и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от градовете Бургас, Сливен и Пловдив. На концерта ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За втори път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

На 25 септември, в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и концерт. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала.

Всички прояви, включени в програмата на фестивала, са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори, ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Информация - Регионална библиотека "Сава Доброплодни"


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!