Обратно към категорията

Нови открития направиха археолози край новозагорското село Прохорово

Добавено на: 04.09.2022 13:12
Снимки: Архив на проф. Борис Борисов
   

Нови открития бяха направени почти в края на археологическите проучвания за тази година на т.нар. Голяма могила от некропола край новозагорското село Прохорово.  Това съобщи за БТА проф. д-р Борис Борисов, който ръководи екипа от археолози. 

„Открихме погребан ездитен кон, който свързваме с най-богатия на гробни дарове, намерен досега гроб в могилата – гроб 10“, каза той. Според учените с него е свързана и една колесница, разрушена преди около десетина години от иманяри. В гроб № 10 бе открит много добре запазен меч, три керамични стомни, три бронзови съда и други интересни находки.

„Важно е да се спомене, че върху открита в гробните ями стомна, има графит, изписан на латиница, разказа още археологът. Това, според мен, е безкрайно интересно, защото тези графити най-често представляват знаци за собственост. След като са изписани на латиница, и са в Тракия, вероятно гробът е принадлежал на латинизиран трак, макар и в толкова ранна епоха – втората половина на първи век.“

В друг гроб е намерен съд, върху който, след като е почистен в лабораторни условия, е открит изписан графит на старогръцки. Надписът гласи, че принадлежи на Терес. Професорът уточни, че не става въпрос за цар Терес.

Първичните гробове в насипа на голямата могила се намират под миниатюрна каменна могилка, която археолозите отнасят към бронзовата епоха. Върху тях има около двайсетсантиметров куп от чакъл и камъни, което означава, че когато са започнали да натрупват насипа на голямата могила, те са стъпили върху мястото с праисторически гробове, разказа още ръководителят на екипа.

Досега археолозите са проучили осемнайсет гроба. Професор Борисов предполага, че ще има още един гроб в западния профил на могилата.

Голяма част от находките за изпратени за реставрация. Всички артефакти ще бъдат предоставени на Историческия музей в Нова Загора.

Спасителните разкопките се финансират от дружеството „Прохорово майнинг” АД, което възнамеряват да отвори в района открити рудници за добив на мед.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!