Обратно към категорията

В област Сливен са разпоредени мерки срещу заболяването „африканска чума по свинете"

Добавено на: 01.03.2022 09:31
   

Мерки срещу разпространението на остро заразното заболяване „африканска чума по свинете" в област Сливен са разпоредени със заповед на областния управител Веселин Вълчев, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Засилва се контролът на нерегламентираното отглеждане на домашни свине, транспортирането и продажбата им. Започва и информационна кампания в малките населени места, вилните зони и гъсто населените квартали на градовете.

Предстои трикратната инвентаризация на свиневъдните обекти, четири пъти годишно ще се извършват прегледи и изследвания във връзка с биосигурността. Засилва се контролът срещу нелегалното превозване на свине, като ще се проверяват превозните средства за изпълнение на параметрите, зададени от БАБХ. Ще се осъществява онлайн надзор за осъществяваната в интернет нелегална търговия с прасета.

Повод за засилената превенция и контрол е увеличението на констатирани огнища на заболяването в нерегистрирани стопанства за отглеждане на домашни свине.

В област Сливен от началото на ловния сезон са установени 10 положителни резултата от изследвания на диви прасета. Засега няма данни за болни животни, отглеждани за лични нужди, съобщи д-р Димо Кондев, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция "Безопасност на храните"– Сливен. В областта има две индустриални ферми и една нефункционираща индустриална, както и 8 фамилни стопанства. 336 са регистрираните обекти от типа „заден двор", като собствениците на 90 от тях са заявили желание за отглеждане на домашни прасета. Нерегистрираните обекти, които бъдат установени, подлежат на административна санкция.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!