Обратно към категорията

Община Сливен обнови оборудването в детската млечна кухня  

Добавено на: 13.12.2023 13:22
   

Детската млечна кухня в Сливен е с обновено специализирано кухненско оборудване. За това съобщи директорът на услугата Мирослава Костова. Храната на най-малките и по-големи малчугани в общината ще се приготвя на нови готварски комбинирани уреди, пекарни на две нива и стерилизатор. Средствата за новото оборудване са осигурени изцяло от общинския бюджет. Миналата година Общината ремонтира сградата и пункт аза раздаване на храна в кварталите „Даме Груев“ и „Българка“, а тази година - извърши текущ ремонт на помещението за раздаване на храна в квартал „Речица“. Надграждайки дейността на млечната кухня Общината успя да разкрие раздавателни пунктове в няколко населени места – Самуилово, Гергевец, Камен, Желю войвода и Крушаре.

От месец февруари т.г. бе въведена и нова услуга - „Виртуална кухня“, като заявките и заплащането се извършват чрез ваучери по електронен път. Платформата е достъпна на сайта на Община Сливен на посочения линк: https://dmksl.uslugi.io/

Общината припомня, че ваучери за храна могат да се заявяват онлайн от понеделник до четвъртък, включително, през профила на абоната в платформата. Активните абонати на млечната кухня са въведени служебно и могат да получат регистрационните си талони от раздавателните пунктове в Сливен и в село Самуилово. Те се намират в кв. „Даме Груев“, бл.7, кв. „Дружба“ - ДГ „Детски рай 1”, ул. „Петко Славейков“ №8, кв. „Клуцохор“, ул. „Хан Крум” №1, кв. „Сини камъни“ - ОДЗ „Елица”, кв. „Българка” - Детска ясла №15, кв. „Стоян Заимов“ - ДГ „Зорница”, пл. „Васил Левски“ №7, кв. „Република“, бл.39, кв. „Речица“ – сградата на Кметството и село Самуилово – сградата на Кметството. Ваучери могат да се закупуват и на място в пункта кв. „Даме Груев“, бл.7, където могат да се заплащат в брой. Новите абонати на кухнята трябва да се регистрират в платформата и в петдневен срок да представят необходимите документи в пункта за активиране на достъпа за онлайн заявки.

Необходими документи - бележка от общопрактикуващия лекар или от друг лекар-специалист с указания за хранителния режим; копие от удостоверението за раждане на детето. След одобрение на заявката, на абоната ще бъде издаден регистрационен талон.

В Детска млечна кухня - Сливен се приготвя храна, предназначена за обедно хранене за деца на възраст от 10 месеца до 3 години, които се отглеждат в домашни условия по предварително изготвени месечни менюта. Те са разработени в съответствие с изискванията на Наредба №2 /07.03.2013 г. за здравословно хранене на деца на възраст от 0 до 3 години в Детските заведения и детските кухни.

Ястията се приготвят по рецепти, включени в „Сборник с рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст“, утвърден от Министерство на здравеопазването. Следвайки физиологичните особености на детския организъм, менюто е разделено за три възрастови групи:

I - ва група - за деца на възраст от 10 месеца до 1 година

II – ра група - за деца на възраст от 1 година до 2 години

III – та група - за деца на възраст от 2 до 3 години.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!