Обратно към категорията

Оригинално писмо от Гарибалди до Раковски представя изложба на сливенската библиотека

Добавено на: 12.04.2021 13:32
Снимки: БТА
   

Непоказвани досега снимки и документи за Георги Стойков Раковски представя съвместна изложба на сливенската библиотека, община Сливен, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Регионалната библиотека "П.Р.Славейков", Велико Търново и Историческия музей в Котел. Това съобщи пред БТА Росица Петрова, директор на РБ "Сава Добропродни" в Сливен. Тя е посветена на двестагодишнината от рождението му, която ще бъде чествана на 14 април.
Изложбата ще бъде открита на 14 април от 11 часа в общинската галерия "Май" и е под надслов "Аз съм бил винаги българин...". Тя включва 26 пана и над 10 витрини, в които ще бъдат показани оригинални документи, факсимилета, много снимки.
Ще бъде показан оригинален документ от архива на Георги Раковски - позив, писмо до него от Джузепе Гарибалди, в което става дума за обединение и сътрудничество с цел да разтърси игото на тираните и извоюване на свобода. Такава е и идеята на Раковски за създаване на балкански съюз срещу общия враг. Документът е от фонда на Националната библиотека, съхранява се в трезорите на националната банка и е със специален режим на съхранение. Той не е бил показван в нито една от организираните досега изложби на националната библиотека, посочи Росица Петрова.
Снимка на Раковски и бащата на Алеко Константинов във Виена от частна колекция ще могат да видят още посетителите на изложбата. Издирени са били и множество снимки, не толкова популярни, от годините от учението му, моменти от пребиваването му в Марсилия и т.н.
Изложбата ще остане в Сливен две седмици, но оригиналните документи ще бъдат показани на 14 и 15 април, защото те изискват специфични условия за съхранение - температура, влажност и др.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!