Обратно към категорията

Осем черни лешояда са изпратени в Котел за подготовка за освобождаване в природата

Добавено на: 17.04.2021 08:30
   

Екипът на проекта "Светло бъдеще за черния лешояд" транспортира осем черни лешояда от волиерата в ПП "Сините камъни" към волиерата за адаптация край Котел, за да бъдат пуснати на свобода. Това съобщават от "Зелени Балкани".

Сред маркираните птици е и карталът Джуранлии, който е преминал кратък курс на рехабилитация в Спасителния център за диви животни /СЦДЖ/ на "Зелени Балкани". Птиците ще подсилят обитаващата района група, в която вече има две гнездещи двойки, първите от много десетилетия.

Осемте лешояда са "екипирани" със сателитни предаватели, които, след пускането им на свобода, което ще стане след няколко месеца, ще помогнат да се следи съдбата им в дивата природа и да им се помага при нужда.

Във волиерата край Котел са били намерени и петнайсет гарвана и три белоглави лешояда, влезли при своите "събратя" в търсене на храна. Сред белоглавите лешояди са били две птици, освободени предишни години, и една млада, дива птица. Младият белоглав лешояд е бил маркиран и "екипиран" с предавател в рамките на проекта BalkanDetox. Неговата мисия ще бъде да разкрие скитанията на младите птици от Балканите и паралелно да "служи" в системата за ранно предупреждение за заложени отровни примамки. От всички диви птици - гарвани и белоглави лешояди, са били взети кръвни проби за биохимични и токсикологични изследвания, а освен това те са били обезпаразитени вътрешно и външно от екипа ветеринарни лекари от СЦДЖ при "Зелени Балкани".

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!