Обратно към категорията

Осъдиха сливенски адвокат за заблуда на клиент

Добавено на: 17.07.2020 17:13
   

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен бе наложено условно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“, условно спрямо адвокат от град Сливен. Той е признат за виновен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 1500 лева, възбудил и поддържал в заблуждение в своя подзащитен В.А., че ще предаде парите на съдия-докладчик по определено дело в Районен съд – Сливен, за да осигури благоприятен изход по делото. С тези си действия адвокатът е причинил имотна вреда на В.А. в размер на 1500 лева. Престъплението е осъществено за периода 11.06.2013 г. до 18.06.2013 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 209, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че между адвоката и В.А. са възникнали отношения по повод наказателно дело, в рамките на което адвокатът е станал защитник на В.А. С цел да извлече облага за себе си, адвокатът внушил на В.А., че е говорил няколко пъти със съдията-докладчик по наказателното дело, развиващо се пред Районен съд – Сливен. Адвокатът съобщил на подзащитния си, че ако съдията получи сумата от 1500 лева изходът от делото ще бъде благоприятен и В.А. няма да получи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а ще му бъде наложена „пробация“. Такива разговори между адвоката и съдията никога не са били осъществявани, което е установено от проведеното разследване.

До разкриване на престъпното деяние се е стигнало, след като В.А. се е усъмнил в думите на адвоката и сигнализирал за случилото се в ОД на МВР – Сливен. Последвала е специализирана операция, включваща използване на „белязани“ пари, с които полицейските служители са задържали адвоката.

Делото е проведено пред съдийски състави от Районен и Окръжен съд – Пловдив, тъй като съдиите в град Сливен са си направили отвод.

Постановеното наказание е окончателно, след като първоинстанционната присъда на Районен съд – Пловдив е била потвърдена от Окръжния съд в града.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!