Обратно към категорията

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в Европейския съюз

Добавено на: 21.05.2022 08:23
   

На 21 май се навършват 30 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз (ЕС) - един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отбелязва юбилея с разнообразни инициативи на регионалните поделения в цялата страна, съвместно с неправителствени организации, училища и детски градини.

В зала „Божур” на Дирекция Природен парк „Сините камъни”, пред ученици от град Сливен беше представена презентация за Природен парк „Сините камъни” и Защитена зона „Сините камъни – Гребенец”. Целта на проявата е популяризиране на биологичното разнообразие в региона, а събитието е организирано по повод 30-годишния юбилей от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000” в Европейския съюз. Децата имаха възможността да се запознаят с различни уреди и инструменти, както и с интересни материали за биоразнообразието на ПП Сините камъни.

Европейският ден на „Натура 2000” се отбелязва ежегодно на 21 май.

На 21 май 1992 г. е приета Директивата на ЕС за местообитанията. Тази директива, заедно с Директивата на ЕС за птиците (приета през 1979 г.), създават мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в ЕС. Днес мрежата обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на ЕС. В България са определени 340 защитени зони, които обхващат 34,9% от националната територия - 120 защитени зони за опазване на дивите птици (23.1% територия) и 233 защитени зони за опазване на природните местообитания (30,3% територия), като 13 защитени зони за опазване на природните местообитания се припокриват със защитени зони по Директивата за птиците.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!