Обратно към категорията

Пешеходни патрули следят за обществения ред в централната част на град Сливен    

Добавено на: 23.03.2024 09:12
   

Продължават съвместните проверки на служители от РУ-Сливен и Общинска охрана за опазване на обществения ред и установяване на нарушения при управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/ в района на пешеходната зона и на пътни участъци в град Сливен.

Районното управление в град Сливен възобновява пешеходни обход в централната градска част. Контролът от страна на съвместните патрули с полицейски служители и Общинска охрана ще се осъществява всеки делничен ден в различен часови диапазон. 

Екипи на Териториална полиция и група „Патрулно-постова дейност” извършват контрол в жилищните райони на град Сливен. Остава завишена патрулната дейност по линия на пътната безопасност и по линия „Наркотици”.

Предвид затопляне на времето и нарастване на деня се констатират все повече нарушения от страна на деца и възрастни, управляващи велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, по централната пешеходната зона на град Сливен.

Община Сливен е подставила знаци В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“,

на всички подходи към пешеходната зона.

Данните от предходната година сочат, че най-големият брой нарушители са деца до 16-годишна възраст, срещу които не може да се приложи административна санкция. В тези случаи се съставя акт на родителите. В периода април-октомври 2023 година са санкционирани 180 лица над 18-годишна възраст за движение по пешеходната зона- 43 за тротинетки и 138 за велосипеди.  

РУ-Сливен напомня, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им. 

 

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на велосипеди  и индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта; да ползват каска, ако са на възраст до 18 години. На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за движение по пътищата. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!