Обратно към категорията

Плащаме по-високи сметки за вода от 1 януари

Добавено на: 03.01.2024 08:15
   

Нови цени на водата са в сила от 1 януари. През декември Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на 38 ВиК оператора– 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

Така цената на водата за Ямбол и Елхово, където има изградени пречиствателни станции, е вече 4,964 лв. с ДДС. Това е тавана на социалната поносимостq изчислена съгласно данни от Нациналния статистически институт за средномесечния паричен доход от 2022 г. на лице от домакинство за област Ямбол, се посочва още в решението на комисията. За Болярово, Стралджа и селата на община Тунджа, в които няма пречиствателни станции, цената на водата от 1 януари е 4, 36 лв. с ДДС.

Въпреки протестите срещу повишението на цените в Сливен, там също има утвърдена нова цена от 1 януари, която, обаче, е по-ниска от тази в Ямбол. Комплексната цена за битови и приравнени към тях потребители в област Сливен вече е 3,902 лв. на кубик с ДДС.

Комисията няма отношение към изпълнението на изискванията на Закона за водите, към дейността на асоциациите по ВиК, нито към изпълнението на сключените договори между асоциациите и ВиК операторите. Комисията единствено одобрява бизнес планове и цени на ВиК услуги и контролира тяхното изпълнение, се посочва в решението по отношение на писмото, изпратено от граждани на Сливен с въпроси как ще бъде осигурен достъп до качествена питейна вода за населението в област Сливен чрез предложението за по-висока цена на ВиК услугите и кога Комисията ще направи проверка във ВиК оператора.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!