Обратно към категорията

Полиция и Общинска охрана в Сливен глобяват за нарушения с велосипеди и тротинетки

Добавено на: 06.07.2023 15:59
   

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h

Продължават съвместните проверки на служители от Териториална полиция към РУ-Сливен и Общинска охрана за установяване на нарушения при управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/ в района на пешеходната зона и на пътни участъци в град Сливен. Нарушения по пътни участъци в града се установяват и от служители на Пътна полиция.

Предвид ресурса, с който разполага Районното управление в Сливен, се извършват проверките всеки ден по график в различен часови диапазон. От началото на месец юни до днес в часовете на проверките са установени редица нарушения. Съставени са 34 фиша и 10 акта на лица над 16-годишна възраст, които са се движили по пешеходната зона с велосипед или индивидуални електрически превозни средства, както и на такива, нарушили правилата на различни пътни участъци в града. Грубо нарушение е движението на двама върху електрическите тротинетки, което застрашава живота и здравето, като на ползващите превозното средство, така и на останалите участници в движението.

Най-големият брой нарушители са деца до 16-годишна възраст, срещу които не може да се приложи административна санкция. В тези случаи се съставя акт на родителите.  Практиката показва, че голяма част от родителите не са запознати с движението на техните деца, как и къде управляват велосипеди и тротинетки, във връзка с това ОДМВР-Сливен апелира за завишаване на родителския контрол. 

Напомняме, че децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им. 

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на велосипеди  и индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта; да ползват каска, ако са на възраст до 18 години. На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за движение по пътищата. 

Важно за родителите, които желаят да закупят на детето си индивидуално електрическо превозно средство, е да знаят че минималната възраст на водача е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

Съвместните проверки на РУ-Сливен и Общинска охрана продължават.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!