Обратно към категорията

Поздравление на кмета на Сливен по случай 1 ноември - Ден на народните будители

Добавено на: 01.11.2021 08:33
   

Будителството е призвание. Будителите посвещават себе си на по-висши цели, в името на общото благоденствие и водят другите по пътя на осъзнаването. Това са хората на просвещението, пламенните защитници на националния идеал, носителите на ценности, чужди на личностното облагодетелстване. На днешния ден отдаваме нужното внимание и почит на предците ни, благодарение на които ни има като нация, на тези, които са проправяли пътеките на духовността и ролята им е имала съдбовно значение за страната ни - книжовници, революционери и просветители. Те са примерът за подражание и символ на възвишени и чисти стремежи. Да сведем глава пред всички велики българи, които през вековете, с перо в ръка, се посветиха на книжовността и другите, без чиито идеали нямаше да бъде извоювана свободата, църковната ни независимост и национална идентичност. Поклон пред будителите на Отечеството - Свети Кирил и Свети Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много други българи, призвани да бъдат будители.

Будители са и тези, които продължават тяхното дело и надграждат, за да се променя светът, за да я има България. 

Да благодарим на учителите си, онези, с които правим първите си крачки по пътя на знанието, които събуждат нашето любопитство и ни показват колко е необятен светът, който ни очаква. Да благодарим на хората на изкуството, писателите, творците, които допринесоха и с труда си продължават да обогатяват нашите език и култура, и ни карат да мечтаем. Да благодарим на всички, които с труда си правят света, в който живеем, по-добър, особено във време на предизвикателства като днешното. 

Честит празник на любознателните и търсещите нови измерения, на родителите, които будят децата си за знание, на всички, които носят искрата на будителството у себе си и някой ден ще поведат и други след себе си към по-добро, по-чисто и по-светло утре. 

Честит празник!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!