Обратно към категорията

Премиера на документален филм, посветен на Раковски, ще се състои в Сливен

Добавено на: 10.10.2022 11:21
   

Премиера на документалния филм „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“, посветен на Г.С. Раковски, ще се състои в Сливен. Това съобщиха от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, продуцирали филма. Той е създаден по идея на директора на библиотеката д-р Росица Петрова-Василева, режисьор е Христо Симеонов.

Премиерата е на 11 октомври с начален час 17:00ч. и ще се състои в Камерната зала на ДТ “Стефан Киров“-Сливен.

Официалната премиера на филма бе отложена поради ограниченията, породени от противоепидемичните мерки през миналата и началото на тази година.

През 2021г. библиотеката организира редица прояви по повод 200г. от рождението на Г.С.Раковски - една от една от най-значимите и мащабни фигури на Българското възраждане. На неговия живот и дело бяха посветени проведените през месец април 2021г.: документална изложба „Аз съм бил винаги българин…“ и кръгла маса с международно участие на тема: “Г.С.Раковски - дипломатът на Балканите“. По повод на годишнината РБ “Сава Доброплодни“ издаде и био-библиографския указател „Г.С.Раковски“ - единственото най-пълно библиографско издание, което представя в 2725 публикации на български и чужди езици целия живот и многостранна дейност на изключителния патриот и родолюбец, бележит публицист и общественик, вдъхновен поет и писател, проникновен учен, историк и етнограф, тактичен политик и дипломат, самоотвержен революционер и идеолог на националноосвободителното движение на България, за да бъдат подпомогнати днешните и бъдещите изследователи у нас и в чужбина в оценката им, от дистанцията на времето, на огромното му и забележително дело.

Г.С. Раковски се превръща в легенда още приживе. Легенда, сътворена от перо и сабя, от знания и отдаденост на борбата за освобождение, от любов и героизъм. Дързък, пламенен и със забележителна убеденост в правотата си, той остава в народното съзнание като символ на пробудилия се и възраждащ се български дух, а неговите дела са пример за родолюбие и съхранена чест, особено нужни днес. Създателите на филма, „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“, възкресяват спомена за Раковски и за забележителното му дело, представят моменти от биографията му слабо застъпени в българската историография, коригират наложени през годините от различни изследователи неточни данни, правят нов прочит на неговите мисли и идеи, възкресяват неговото верую, на което той остава верен до сетния си дъх и което прави спомена за него дълговечен и жив в паметта на всеки българин.

Във филма са използвани много снимки, писма, автобиографични и други архивни документи, трудове на Раковски и публикации във възрожденския периодичен печат, материали от изследователи на неговото дело и документални ленти от националната филмотека.

На премиерата на филма ще присъстват и режисьорът на филма, и част от екипа, работил по неговата реализация.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!