Обратно към категорията

През летните жеги оставяйте вода за птиците и животните, призова експерт от природния парк в Сливен

Добавено на: 10.07.2022 10:05
   

В големите летни горещини хората да оставят по малко вода на открити места за животните и птиците в града. Това съветва Красимир Цуцов, гл. експерт "Биоразнообразие, природозащитна и консервационна дейност" в дирекцията на Природен парк "Сините камъни" в Сливен, предава БТА.  

Поради високите температури животните често се дехидратират и омаломощават. От Парка призовават хората да поставят съдове с вода на достъпно място пред дома си, на балкона или в градината. По този начин може да бъде спасен живота на птици и бозайници през горещите дни. Не във всички градове има водоизточник, откъдето те да си набавят вода.

През лятото птиците губят сили, особено младите, които са много неопитни, могат да се заблудят и да се дехидратират, обясни Красимир Цуцов. Той допълни, че има периоди в годината, когато сигналите за бедстващи животни се увеличават.

През зимата не могат да си намерят място, където да се скрият и получават хипотермия. 

Всяка година, особено напролет има повечко сигнали, защото тогава младите птички излитат от гнездата си, разказа експертът и посочи, че наскоро в Дирекцията са имали сигнали за бедстващи кукумявки, много лястовички.

Според него българите са много състрадателни, стремят се да помагат на животните. Много от тях обаче не знаят как да постъпят в такива ситуации и започват да търсят информация.

„Когато намериш малко пиленце, най-добре е да го оставиш на най-близкото дърво, за да може родителите му да го нахранят и да го отгледат, съветва специалистът. Идеята е да бъде на по-високо и защитено място да не го изяде хищник. Ако то е хвръкнало от гнездото, му трябва съвсем малко време да се научи да лети и да стане самостоятелно, да мине кризисния период от няколко дни.“

Той каза още, че трябва да се търси помощ от експерти, само когато наистина животното няма никакъв вариант да бъде прието от своите родители и да бъде доизхранено и стабилизирано, докато стане самостоятелно.  Важен момент е да се прецени дали едно животно е бедстващо и дали изобщо има нужда да му се помага. Понякога хората правят грешна преценка от незнание.

В случай на нужда, трябва да се търсят хора, които имат разрешителни и са специалисти в тази област. Не може всеки да хване птица, уловът на птици е забранен. Специалистът ще го направи по най-щадящият начин за птицата, обясни Цуцов.

От дирекцията на парка организират целогодишно беседи с деца и ученици, организират игри и викторини, чрез които се формира ангажираност у тях към природата и нейното опазване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!