Обратно към категорията

Само няколко заведения в Сливен ще работят на Нова година

Добавено на: 26.11.2021 09:58
   

Едва осем от заведенията в Сливен ще работят на Нова година. Това каза в интервю за БТА Христо Стоянов, председател на Регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Сливен. Засега само толкова от общо 46, които са членове на БХРА, възнамеряват да посрещат гости на новогодишните празници.
Причината за това са ниската посещаемост в заведенията, след въвеждането на т.нар. зелен сертификат, която е намаляла с над 90 процента. Другите причини са високата цена на електроенергията и на консумативите. Собствениците смятат, че не си заслужава да работят по празниците в ситуация, в която електроенергията е поскъпнала повече от три пъти, а консумативите са се вдигнали между 10 и 24 процента. За да привлекат клиенти, кувертът за новогодишната нощ трябва да е между 80 и 100 лева.
По думите му, близо месец след въвеждането на т.нар. зелен сертификат и протести на бранша в цялата страна, заведенията и ресторантите работят на загуба, а някои от тях са затворили изцяло. В Сливен миналата година четири заведения са фалирали и затворили окончателно.
Персоналът, в т.ч. добре обучени кадри, се е преориентирал да работи в други сектори или в чужбина.
Няма проблем с ваксинирането на служителите, каза Стоянов и допълни, че неговият персонал е ваксиниран на 90 процента. Същата била ситуацията и при останалите му колеги в Сливен.
Общо 375 са заведенията в Сливен, 4125 са работещите в тях или 11 процента от всички работещи в Сливен, по информация на БХРА.
Христо Стоянов приветства решението на Общинския съвет в Сливен с 50 на сто да бъдат намалени наемите на заведения за бързо обслужване, ресторанти, питейни заведения и кафе-сладкарници в града. Прието бе още и предложение за освобождаване от такса "тротоарно право". Мерките за бизнеса ще важат до 31 декември 2021 г. Той припомни, че от БХРА преди около месец са отправили точно това предложение към общинския съвет и кмета на Сливен. "Всяка една помощ е облекчение за нашия бранш в момента, коментира той.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!