Обратно към категорията

В Сливен почитат с панихида поручик Георги Папанчев

Добавено на: 02.08.2020 08:08
   

В храм "Св.Николай Чудотворец" в Сливен днес от 12 часа ще бъде отслужена панихида в памет на сливенския офицер и воевода Георги Папанчев, загинал по време на Илинденско - Преображенското въстание от 1903 г. Служението ще бъде извършено от отец Методи Попов.

Георги Илиев Папанчев, наречен Сучурумски, е български офицер (поручик) и революционер, войвода и военен инструктор в Лерински революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е в сливенската махала Клуцохор през 1872 година. Баща му Илия Папанчев е член на Сливенския революционен комитет преди Освобождението, чичо му Петър Папанчев е юрист, депутат и журналист, а брат му Александър Папанчев загива като офицер в Сливнишкото сражение в 1885 година.

През есента на 1902 година Лазар Поптрайков и Тома Давидов привличат поручик Георги Папанчев във ВМОРО, за да замести загиналия лерински войвода Марко Лерински. Първоначално е в Костурско, а след няколко месеца през октомври 1902 година Георги Папанчев се установява в леринското село Баница с 15 души чета, като негов помощник-войвода е Митре Влаха. Там през февруари 1903 година се среща с идващата от България чета на Борис Сарафов и при него остава бомбаджията на Сарафовата чета Дачо Георгиев.

На 14 май 1903 г. Георги Папанчев е назначен за районен началник в леринско за предстоящото Илинденско-Преображенско въстание, а за негов заместник е избран Михаил Чеков. Четата се разделя на три като войводата остава с помощниците си в село Белица, където имат за задача да правят бомби и да ръководят предстоящото въстание.

На 28 май четата е предадена от шпиони и ден по-късно в битка с турски аскер загиват войводите Георги Папанчев, Евстрати Дачев, Васил Попов и Силян Пардов, и 13 четници. Погребани са в двора на църквата „Свети Никола“, разположена в края на селото. След като Баница попада в Гърция в 1913 година, гробът им е заличен от гръцките власти. Днес негова плоча има в родния му град Сливен на кръстовището на улиците „Георги Икономов“ и „Волентирска“ в квартал „Клуцохор“. Тя е дело на сливенския художник и учител Борис Дамянов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!