Обратно към категорията

На Тодоровден в крепостта "Туида" в Сливен ще бъде открит ремонтираният туристически обект

Добавено на: 22.03.2024 11:36
   

На 23 март от 11:00ч.  зад крепостните зидове на „Туида“ ще се проведе общоградско празненство „Конете на българите“ посветено на Тодоровден. Празникът е част от Програмата на Крепост „Туида“ за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“.
Празникът претворява древната българска традиция свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена до деня на Св. Теодор, закрилник и покровител на конете и конниците. С конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой. С реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници.
Организирането и провеждането на празника „КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“ е съвместна организация на Община Сливен и „Школа по исторически бойни изкуства на кон - Мадарски конник“ от град Обзор. Участие в организацията и осъществяването на събитието вземат „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна и Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!