Обратно към категорията

Ученици от гимназия "Добри Чинтулов" посетиха Община Сливен

Добавено на: 28.02.2023 16:00
   

Ученици от 12 клас на ППМГ "Добри Чинтулов" посетиха днес Община Сливен, за да се запознаят с работата на общинската администрация. Заедно с класния си ръководител Веселина Тонева, те се срещнаха с кмета Стефан Радев.

Той ги запозна със структурата на държавната власт и мястото на местната власт в нея, говори за историята на Сливен и развитието на индустрията през годините.

Учениците задаваха въпроси за разпределението на общинския бюджет, дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, възможностите за реализация, както и за бъдещи проекти на Общината. Кметът обясни, че голямата част - около 2/3 от бюджета, идва от държавата по пътя на държавно делегирани дейности, каквото е образованието. Друго голямо перо са парите за социални дейности, които в Сливен са много добре развити. С общинските приходи, които Общината генерира, организира сметосъбиране и сметоизвозване,  поддържа цялостната инфраструктура, организира културни събития и др.

„Сега финансовото състояние на Общината е стабилно, но през 2015 г., когато встъпих в длъжност като кмет, задълженията на Общината се равняваха приблизително на бюджета за 2 години. Тази огромна задлъжнялост дълго време ни тежеше и ни пречеше“, каза кметът.

 

Той запозна младежите с проекта за изграждане на индустриален парк, който има голямо значение за икономическото бъдеще на града.

„За да има високоплатени работни места трябва да има конкуренция между предприятията, от която да се повишат доходите на работещите. За да се привлекат повече инвеститори и да се създаде такава конкуренция, от дълго време се работи по осъществяване на идеята за изграждане на Индустриален парк. Искаме да изградим предварително цялата инфраструктура, за да може даден инвеститор директно да започне да проектира и да строи. Ако можем да им спестим време - ставаме атрактивни“, допълни кмета. Той подчерта, че с последното решение на Общинския съвет за неподкрепа на предложението за създаване на търговско дружество, Общината е изгубила натрупаното стратегическо предимство.

Посещението в Общината е по предложение на самите ученици. Те се обучават в паралелка по софтуерни и хардуерни науки, със засилено изучаване на английски език. Тази година ще бъдат кандидат-студенти и повечето от тях са се ориентирали да продължат обучението си в същата сфера.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!