Обратно към категорията

Виртуозът Роман Ким пристига в Сливен за концерт на 19 май  

Добавено на: 05.05.2022 14:41
   

Спиращият дъха виртуоз Роман Ким пристига за първи път в България. Световноизвестният цигулар ще изпълни концерт за цигулка и оркестър No.1, от Николо Паганини със Симфоничен Оркестър Сливен.  Ексклузивното събитие ще се проведе на 19 май - четвъртък, от 18.30 ч. в зала „Сливен“.
Роман Ким е един от най-невероятните музиканти на нашето време. Младият виртуоз, роден в Казахстан и днес живеещ в Германия, е известен по цялата планета заради експлозивната енергия на звука, невероятната виртуозност, безупречната техника, чистата красота на тона и заради специалните призматични очила, с които свири. Легендарният Иври Гитлис, например, описва неговото изкуство като „едно от най-невероятните свирения, които съм чувал откакто съм се родил!“ 

След елегантното откриване на програмата със Симфония Nо.4 „Италианска” от Феликс Менделсон, под диригентството на Константин Илиевски, публиката ще се потопи в необятната виртуозност на Първия концерт за цигулка от Паганини. 

Често наричан „Прероденият Паганини”, Роман Ким следва пътищата на великия артист. Той е способен да интерпретира „Ария“ от Бах, изсвирвайки всички оркестрови партии едновременно – всъщност това, което го направи известен в YouTube още преди да започне да свири по целия свят.

Като новатор, Ким постоянно разработва нови техники и устройства, за да осъществи творческите си идеи. Изобретил е нов собствен тип струни и от 2016 г.,  учени от Сеул (Южна Корея) и Нойвид (Германия) провеждат изследвания и експерименти на споменатите призматични очила. Предполага се, че те провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата и засилвайки самоконтрола.

Като композитор Роман Ким не се вписва в никакви рамки, пише и аранжира музика, която е израз на неговата емоционалност и предизвиква интерпретаторските му умения, преминавайки границите на това, което се смяташе за технически възможно на цигулката само преди няколко години.

Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини (1782–1840) се смята за най-великият цигулар на всички времена. Той въвежда свои методи на интерпретация при свиренето на цигулка и ги развива до степен да бъде подозиран, че притежава свръхестествени качества. Паганини е в състояние да изпълни изключително трудни произведения само на една от обичайните четири струни на цигулката, като първоначално сваля останалите три и след това продължава да свири така, че сякаш звучат не един, а няколко инструмента. Паганини свири на много места из Европа и жъне големи успехи със своите собствени произведения, както и с вариации на теми от популярни опери. Композира концерти за цигулка и оркестър, някои от които остават само скицирани – освен двата му напълно завършени концерта други четири по-късно са възстановени. Композиторът оставя и 24 капричии за цигулка и няколко сонати.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!