Обратно към категорията

За 183 г. от рождението на Хаджи Димитър: историческа възстановка и ефектен спектакъл с участието на 200 гвардейци

Добавено на: 11.05.2023 11:27
   

С историческа възстановка на Регионалния клуб към Националното дружество „Традиция“ и спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част Сливен отбеляза 183-годишнината от рождението на Хаджи Димитър. Честването бе на 10 май вечерта, в близост до паметника на Хаджията и сливенските възрожденци. Двете събития предизвикаха очакван интерес и вълнения, тъй като жителите на града имаха възможност да наблюдават за първи път тази възстановка, както и блестящите демонстрации на гвардейците в такъв състав – от 200 души. Присъстваха хора от различни поколения, дойдоха и много семейства с децата си.

„Хаджи Димитър остава винаги на 28 години. Но за тези 28 години той се превърна в знаме и символ на стремежа на българите към свобода. Даде ни пример как да обичаме страната си и как да живеем за нея. Докато го има Сливен, споменът за Хаджи Димитър ще е жив и неговият величав паметник ще се издига в центъра на града ни. Днес ние сме тук, за да покажем, че помним. За да кажем, че „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Поклон пред делото и подвига на Хаджи Димитър! Да живее България!“, заяви пред съгражданите си кметът на общината Стефан Радев.

Историческата възстановка се проведе в района между катедралния храм „Св. Димитър“ и хотел „Сливен“. Участниците от Регионалния клуб, носещ името на воеводата, възпроизведоха моменти от последната битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Атрактивното изпълнение бе поредица от динамични сцени, които „разказаха“ историческите факти с драматизъм, ефекти, хайдушки облекла и снаряжение.

По-късно „Искри“-те на Националната гвардейска част впечатлиха публиката с прецизност и майсторство. На площада през Драматичния театър духовият оркестър изпълни любими произведения в различни жанрове от близкото минало и днес. А гвардейците показаха виртуозна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, жертвали живота си за свободна и независима България. Сливенци преживяха емоцията на всички зрители от страната и чужбина, които са имали възможността да наблюдават блестящата церемония – спектакъл.

Градът чества 10 май като Ден на Хаджи Димитър от 1999 година, с решение на Общинския съвет. Цветя пред паметника на воеводата поднесоха кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, граждани.

Организатор на общоградското честване бе Община Сливен. То е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

--


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!