Обратно към категорията

„Зимни празници 2019“ в  Мечкарево на 26 декември

Добавено на: 20.12.2019 13:12
   

И тази година село Мечкарево ще бъде домакин на традиционният Регионален фолклорен събор „Зимни празници”. 20-ото издание се организира от Община Сливен, Кметството и Читалище „Просвета 1925”, с. Мечкарево.

Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира  фолклорната култура сред младите хора.

За участие в него се канят самодейни състави от региона и страната. В програмата си те могат да включат възпроизвеждане на обред или фрагмент от зимен обред – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа /коледуване/, Васильовден /сурваки/, Силвестър /Караман/, Йордановден /Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други.

В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, за изпълнение на  обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници.

Тази година заявка за участие  са подали 20 читалища от общините. Очаква се да участват над 300 самодейци.

Журито на събора ще бъде в състав - председател доц. д-р Владимир Демирев, членове: Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!