Обратно към категорията

В. Ревански: Българи, нека помним примера на Апостола и да спазваме неговите завети за свобода, равноправие, толерантност и честност

Добавено на: 18.07.2020 13:37
   

Цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и заместник-кметът Михаил Керемидчиев. Днес отбелязваме 183 години от рождението на Апостола.
В профила си в социална мрежа кметът сподели: 
Скъпи съграждани,
Днес се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски, Апостола на Свободата, най-светлата личност в нашата хилядолетна история.

Васил Левски е човек, надминал съвременниците си в поробените български земи и далеч надраснал епохата си. Принципите за „свята и чиста република“, „народно управление“ и „всекиму своето“ не се срещат често през 19-ти век, а се разпространяват масово в Европа и света почти 100 години по-късно.

Много е казано и написано за Дякона и сякаш е все недостатъчно. Неслучайно всеки българин носи в сърцето си свой личен, съкровен образ на Левски – за един той е гениален революционер, за друг – неустрашим боец и талантлив песнопоец, за трети – недостижим за никой друг българин светец. Всеки български град посочва като светиня местата, където е пребивавал Апостола. Вероятно Левски е преминал и през Ямбол при обиколките си из българските земи, но със сигурност няколко българи от Ямболския край са били негови съратници в различни периоди от живота му: Жельо войвода, Стефан Караджа, Георги Дражев, Никола поп Иванов, Захари Величков.

Българи, нека помним примера на Апостола и да спазваме неговите завети за свобода, равноправие, толерантност и честност в личните и публичните ни дела!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!