Обратно към категорията

17 селища включени в "Тур Странджа"

Добавено на: 12.03.2020 09:19
   

През тази година "Зелена Странджа" организира поетапно преминаване пеша на най-дългия маршрут в Странджа от гр. Елхово до гр. Ахтопол - "Тур Странджа", с обща дължина 180 км.

Началото му е от кея на река Тунджа в градския парк на град Елхово и завършва на края на Мостика в пристанището на град Ахтопол, като преминава през елховските села Маломирово, Раздел и Лалково, боляровските Ситово, Шарково, Воден, Горска поляна, оттам на територията на община Средец през селата Момина църква, Факия и Голямо Буково, на територията на община Малко Търново през селата Близнак, Евронозово, Звездец, през местността Качул, село Кости, Бродилово къвм Ахтопол.

180 км, които могат да се изминат пеша за 9-10 дни или с колело за 3-4 дни.

Трасето следва съществуващи междуселски и горски пътища, като свързва 17 населени места, уникални забележителности и съхранена природа по най-логичния и лесен за преодоляване начин. В момента се поставя трайна туристическа маркировка на маршрута, използват се метални табели с надпис "Тур Странджа", по-малки шаблони с формата на буква "А" от импрегнирана дървена плоскост и изрисувани върху асфалт стрелки с форма на "А", указващи посоката на движение. Маркировката е със светлоотразително фолио, за да се вижда и вечер.

Туристите САМИ избират как, кога, за колко време и с кой да преминат „Тур Странджа“ според личното си свободно време, интереси и физически възможности, съобщават организаторите.

„Тур Странджа“ е идея и се реализира от сдружение „Зелена Странджа“ с председател Владимир Димитров от град Бургас, както и със съдействието на много местни хора и заинтересовани туристи от цялата страна. За маркирането и популяризирането на маршрута огромен принос има Сдружение "Клуб Зонта - Бургас".

Ако решите да се включите, организацията на Вашето пътешествие по "Тур Странджа" трябва да започне преди да сте дошли в Странджа. Помислете предварително за колко време ще преминете маршрута, колко голяма група ще бъдете, наведнъж ли ще го правите от Елхово до Ахтопол или на етапи по няколко дни.

Нощувките трябва да си планирате също сами в селата по маршрута според това, по колко километра ще изминавате на ден. Имайки предвид, че теренът е почти равен, при нормални други обстоятелства човек може да изминава средно между 20 и 30 километра на ден пеша и по 50 - 60 (80) км с колело.

Къщи за гости или хотели има почти във всички села по "Тур Странджа", като информацията за тях в сайта непрекъснато се допълва. При нужда, можете да се обръщате и към кметските наместници.

За храната трябва да се знае, че не във всяко място за настаняване се предлага, както и че не във всяко село има работещ хранителен магазин. Затова е добре винаги да си имате известен резерв в раницата.

Реализацията на "Тур Странджа" е предвидена в края на месец април.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!