Обратно към категорията

17 юли в историята на Ямбол

Добавено на: 17.07.2021 11:33
   

На 17 юли през 1871 г. в Ямбол е създадено женско дружество „Възпитана майка” с председател Калуда Попиваница, припомня календарът на Регионалния исторически музей. През периода на българското Възраждане дружеството развива активна дейност по просвещението, естетическото възпитание и политическо израстване на жените.

Негов секретар-писар е Анка Александрова. От името на настоятелството на дружеството тя влиза в кореспонденция с редактора на в. „Македония” в Цариград, Петко Р. Славейков. Желанието на жените, организирани в дружеството, е да получават вестниците „Право“ и „Македония”.

За дейността на дружеството основано с прякото участие на Калуда Попиваница и Анка Александрова, достатъчно говори фактът, че е наричано „женско читалище“.

Дружеството "Възпитана майка" в Ямбол откликва и на призива на перущинската община за подпомагане на училището, опожарено по време на Априлското въстание.

Датата 17 юли за ямболската история е свързана и с рождението на Недялко Месечков през 1906 г. Известен поет, белетрист и критик. През 30-те години е актьор в различни столични театри. Автор на над 30 книги. Пръв председател Дружеството на писателите - Ямбол (23.11.1979). Произведенията му са превеждани на немски, полски и турски езици.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!