Обратно към категорията

235 са под карантина в Ямболско

Добавено на: 24.03.2020 10:59
   

Няма положителни проби за коронавирус в Ямбол към днешна дата, съобщи за за 999 д-р Лиляна Генчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Ямбол.

235 са към 24 март жителите на област Ямбол, които са се завърнали след 18-ти март от рискови държави и са поставени под карантина, каза още д-р Генчева. 

Продължава издирването на лица, които са се върнали в България и преди датата 18-ти март, когато влезе в сила заповедта на министъра на здравеопазването, всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, пристигащи от Китайската народна република. Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Индия, Република Малдиви, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Кралство Нидерландия и Швейцария, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване.

Данните за за хората, които се връщат в България, се координират с полиция и гранични власти.

На всички, пресекли границата, се издават предписания да останат под карантина за 14 дни, в това число и за мерките, които трябва да предприемат близките им. На предписанията изрично е посочено, че носят наказателна отговорност по чл.355 от Наказателния кодекс, каза още д-р Генчева.

Припомняме, че от 18 март текстът на чл.355 предвижда за всеки, който наруши наредба, правила или мерки издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората в случаите на пандемия, каквато е ситуацията в момента у нас, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

В Регионалната здравна инспекция в Ямбол получават своевременно информация и от колегите си от страната.

150 българи – жители на Ямбол, Сливен, Бургас, Хасково и дори Северна България, се завърнаха снощи в страната ни с полет от Лондон до Бургас. В 22:30 часа самолетът кацна на летище Бургас при засилени мерки за сигурност, като всеки от пътниците премина предвидените процедури за безопасност. Записани са данните на пристигналите и на роднините, които ги посрещнаха. Адресни регистрации на пристигналите у нас българи ще бъдат подадени на съответните регионални здравни инспекции и полицейски управления, които ще следят за спазването на карантината.

От Общинския кризисен щаб в Бургас призоваха за разбиране към сънародниците ни, които се завръщат у дома. Повечето от тях са студенти и работещи, с прекратени трудови ангажименти, които се завръщат при семействата си.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!