Обратно към категорията

9 май в Ямбол - Денят на Победата и Денят на Европа

Добавено на: 09.05.2020 15:10
   

Днес отбелязваме два празника - всеки един от тях със своята значимост в обществото, по различен начин и с различна стойност.

Тази година се навършват 70 години от декларацията на Робер Шуман и 75 години от края на Втората световна война. За щастие, тя се оказа последната война за България.

"9 май е дата, която обединява два празника, но без Денят на Победата над Германия нямаше да има Ден на обединена Европа.Трябва да уважаваме и да се стремим към европейските ценности. Трябва да бъдем пълноправни европейски граждани! Но особено важно е да почитаме героите, които са дали живота си, за да можем днес да живеем в свободна Европа", отбеляза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

12 са живите ветерани в Ямболска област, а в град Ямбол са само петима. Вчера, в края на работния ден, кметът на Ямбол заедно с неговите заместници, лично поздравиха живеещите в Ямбол подп. д-р Йовко Иванов Вълчев,  Жеко Дойчев Жеков, Никола Ников Тодоров, Колю Динев Йовчев и Слав Господинов Славов.

"Малко са думите, с които мога да изкажа признателността си към воинската доблест и достойния живот на вече малцината свидетели и участници в героичната и славна страница от българската военна история. Прекланям се пред Вашия и на Вашите братя по оръжие подвиг, който винаги ще се помни! Нашите войници допринесоха за освобождението на Югославия, Унгария и Австрия!", подчерта кметът на Ямбол.

Днес Денят на Европа и Денят на победата няма да бъдат официално отбелязани с различни празнични прояви. Въпреки това, Валентин Ревански заедно с неговите заместници  Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, както и председателят на ОбС Ямбол Антон Шиков, поднесоха цветя на паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци, както и на паметника на съветските войни, загинали в гр. Ямбол.

Да сведем глава пред светлата памет на героите, паднали в битката срещу фашизма!

Вечна слава на войните, извоювали победата и на героите, които не се върнаха от войната!Без техния подвиг, без Деня на победата, Европа нямаше да е същата.

„Всеки гражданин може сам да намери отговор на въпроса, кой и каква заслуга има, за това днес да живеем в свободна Европа. Мненията на историците са различни, празниците - също. Днес всички  водим битка, която трябва да се увенчае с Победа. Само заедно можем да   излезем от този труден момент, да постигнем желаното от нас бъдеще и да отстояваме достойното място на България в обединена Европа.", подчерта В. Ревански.

 Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!