Обратно към категорията

Бикове и коне обикалят из Ямбол – СПООР си траят, няма да има и глоби

Добавено на: 07.10.2019 10:11
   

Пашата на животни в паркове, градини, междублокови пространства, зони за отдих, райони на детски градини и училища, болнични заведения, по коритото на река Тунджа и други места е забранено в Ямбол. Това е записано изрично в Наредба 1 за опазване на обществения ред.

Както ви информирахме вчера, обаче, наш слушател ни сигнализира за огромен бик, който се разхожда безпроблемно в ямболския квартал „Граф Игнатиев“. А следобяд във фейсбук-групата „Забелязано в Ямбол“ бяха публикувани и снимки на кон, който сутринта си е пасял свободно в к-с „Хале“.

За такива случаи би трябвало да реагират веднага от СПООР. За бика имаше сигнал от нашия слушател и на тел. 112, но часове наред реакция от тези, които трябва да следят за реда в общината, нямаше.

Чии са животните, разбира се, не е ясно. Пък и никой няма да си признае, защото забраната в наредба на общината предполага и налагането на глоба при извършено нарушение.

Санкциите за преминаването на отделни бройки или стада от животни през града или пък пашата на животни обществени места, обаче, са отменени в Наредба 1 на Общинския съвет с решение на Административен съд-Ямбол, влязло в сила още 18 ноември 2017 г. след протест на прокуратурата за незаконосъобразност. Мотивите на прокуратурата и съда за отмяната на разпоредбата е, че глобите в общинската наредба, които са приети през януари 2016 г., не съответстват като размер на заложените санкции в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който в случая е по-висш акт.

Текстове в девет наредби на Общинския съвет бяха отменени от съда по протест на прокуратурата през последния мандат. Мотивите за отмяната им бяха противоречие със законите на държавата.

Иначе в съвета имаше комисия по законност, чийто председател е по образование юрист. В администрацията има и дирекция „Правни дейности“ с 14 служители, от които 9 са юрисконсулти. За правна компетентност по образование претендира и секретарят на общината. Отделно общината плаща и хиляди левове на външни адвокати за правна помощ.

Екип на 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!