Обратно към категорията

Био брашна, безорно отгледани зеленчуци, мед, сирена, олио и вино представят фермери от Ямболско в юбилейно изложение

Добавено на: 24.10.2023 08:44
   

„ДА на ямболските продукти!" отбелязва своята първа годишнина на Димитровден

Уникални и обичани от ямболци регионални храни и напитки ще бъдат представени от своите производители на местното изложение за пчелни и местни продукти навръх Димитровден в Ямбол. Инициатор на фермерското събитие „ДА на ямболските продукти!", което този четвъртък ще отбележи своята първа годишнина, е местната фондация „Ямбол – вкус и традиции". Неправителствената организация си е поставила за цел да помогне на ямболските производители да достигат директно до местните потребители. Задължително условие за участие в изложението, което се провежда всеки последен четвъртък от месеца, е производството на предлаганата продукция да се осъществява на територията на област Ямбол.

Зеленчуци, отгледани на принципа на регенеративното земеделие, ще представи младо семейство от региона. Ива и Георги се завръщат от гурбет в Дания преди по-малко от година и най-накрая сбъдват мечтата си да създадат стопанство за природосъобразно отглеждане на зеленчуци.  За производството те използват щадящата почвата безорна технология. Без обработки, фрезоване, пестициди и химични торове, двамата отглеждат зеленчуци в с. Ханово край Ямбол.

Пресни плодове и зеленчуци ще предложи и друга двойка земеделски производители, избрали с. Гълъбинци за свой дом. Макар Десислава да е родопчанка, а Петър – загорец, близо до Ямбол те отглеждат своите 4 деца и създават препитание.

Жителите и посетителите на града ще могат да опитат кози кашкавал и сирене, произведени от италианеца Денис Стаффуцца. От години той живее в ямболското село Стара река, където приготвя качествени млечни продукти.

Биологично сертифицирани олио и брашна от лимец и спелта, произведени от местни суровини, също ще бъдат на вниманието на жители и гости на града на 26 октомври. В стопанството се отглеждат био продукти, които се изнасят успешно в Европейския съюз, САЩ и страните от Далечния Изток.

Вина от най-младата винарна в област Ямбол - Вила „Меден", която отвори врати преди по-малко от година в с. Меден кладенец, ще бъдат представени в изложението. За любителите на гроздовите еликсири свои вина ще изложи и ВИ „Лозенец", която също работи в Ямболско.

Местен производител със затворен цикъл на производство ще се включи с мляко и млечни продукти. Редовни участници на изложението още от неговото създаване са и местни пчелари от почти всички общини в областта. Те ще демонстрират мед, прашец и висококачествени пчелни продукти.

Организаторите на събитието подготвят тържествена програма по случай първата годишнина на областното изложение. В празника ще се включи местната танцова трупа „Радост", а ученици от ямболската гимназия по туризъм „Алеко Константинов" ще приготвят баница и други специалитети по регионални рецепти.

Сред поканените гости са представители на местната власт в региона, както и г-н Георги Събев – съветник в Европейския парламент и бивш заместник-министър на земеделието. Юбилейното издание на изложението „ДА на ямболските продукти!" започва в 10.00 часа на пл. „Освобождение" – пред Безистена (южна страна). Събитието се организира от Фондация „Ямбол – вкус и традиции" в сътрудничество с Община Ямбол и Ямболската търговско-промишлена палата.

За повече информация: 0884246951, Фондация „Ямбол – вкус и традиции"


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!