Обратно към категорията

Бизнесът в България: “Да се въведат и спазват ясни правила от държавата за стимулиране на “светлата” икономика!”

   

Бизнесът в България: “Да се въведат и спазват ясни правила от държавата за стимулиране на “светлата” икономика!” Представителите на бизнеса, синдикатите и държавната администрация обсъждат в национален мащаб приключилото на 2 ноември 2012 г. социологическо проучване по проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, което оценява ефекта от мерките, които правителството предприе през последните три години за премахване на сивия сектор. Срещите се провеждат по инициатива на най-широко представителната организация на работодателите в България – Асоциация на индустриалния капитал в България. В дискусиите се очертават основните начини и похвати, чрез които да бъде ефективно ограничен сивият сектор, който, особено в условията на продължаваща икономическа криза, изкривява конкурентната среда, ощетява бюджетните системи и краде от легалния бизнес. Оценява се и ползата от мерките, предприети от държавата през последните години за справяне с този проблем.
Изследването показва, че част от мерките все още слабо се познават. Анализите на емпиричните данни показват, че темата за неформалната икономика ще бъде централна в дневния ред на обществото поне в близките 10 - 15 години. Основанието за този извод са запазващите се изключително високи нива на толерантност и търпимост към неформалните практики. В оценките на двете целеви групи – работодатели и наети лица, се регистрират специфични различия, което е нормално и логично в контекста на различните им позиции в социално-икономическия живот. Като цяло, продължава да бъде висока психологическата нагласа и компромисното възприемане на определен вид неформални практики. Все още широко е разпространена готовността за работа без договор, работа на договори с фиктивни клаузи и полагането на труд без осигуровки, като едни от социално допустимите „компромиси”. Положително е, че оценките на двете целеви групи говорят за настъпило преструктуриране в неформалните практики в трудово-правните отношения. Ако през 2010 г. типичната неформална практика е работата без договор, то през 2012 г. неформалността се е „преместила” към друга практика – работа по договор за сума, равна или малко над минималния осигурителен праг и допълнително заплащане „на ръка”. Настъпилото преструктуриране на сивите практики в трудово-правните отношения отчитат и двете целеви групи, което показва, че промяната е сериозна, има реални измерения и изисква адекватно адресиране.
До момента през месец ноември 2012 г. са проведени регионални срещи в градовете Добрич, Шумен, Русе, Нова Загора, Хасково, Кърджали, Видин, Сливен, Ямбол и Перник, като част от обществено-информационната кампания по проекта. До края на месеца предстои да бъдат проведени срещи в Пловдив и Благоевград. Повсеместно е мнението, че само въвеждането и спазването на ясни правила от страна на държавата за стимулиране на “светлата” икономика би подобрило чувствително условията на правене на бизнес. Като ключов фактор за ограничаване и превенция на неформалната икономика се определя по-добрата информираност на обществото за характера и целите на прилаганите мерки, който би повишил ефекта от мерките, а също и би изградил по-трайни нагласи за нетолериране на неформалните практики.

 

Пресцентър

 

Пълен запис и информация на дискусията в Ямбол чуйте и прочетете тук: 

http://www.radio999bg.com/?id=9512


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!