Обратно към категорията

БНР: Проблем с доставка на лекарство засяга около 200 души с мусковисцидоза

   

БНР: Проблем с доставка на лекарство засяга около 200 души с мусковисцидоза

От началото на август в аптечната мрежа в страната липсват достатъчни количества от лекарството Креон. За това предупредиха няколко пациентски организации с настояване за бърза намеса на здравните власти за преодоляване на проблема. В аптеките в редица градове в страната препаратът е изчерпан, а доставки няма.
 
Креон съдържа смес от ензими и се използва ежедневно от пациентите с муковисцидоза и от страдащите от панкреатит или запушване на жлъчката.
 
Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев потвърди, че продуктът е почти изчерпан в аптеките и на този етап доставки няма, но че са налични няколко други препарата със същия състав и действие:
 
„В конкретния случай не е много сериозен проблемът, тъй като има заместители, които могат да бъдат използвани. Вярно е обаче, че към текущия момент единствено Креонът е регистриран за отпускане по системата на Здравната каса и във всички останали случаи пациентите би трябвало да платят. Заместителите са достатъчно евтини, от порядъка на 3 до 5-6 лева на кутия, така че не може да се нарече сериозен проблемът“.
 
В писмен отговор на наше запитване от Здравната каса обясниха, че са влезли във връзка с фирмата доставчик и от началото на седмицата има доставена заявка на обичайните количества към търговците на едро и че всяка аптека, сключила договор с Касата, следва да заяви необходимите количества и да ги осигури в рамките на 24 часа.
 
От аптечната камара обаче са скептични в това отношение.
 
„Към текущия момент все още няма наличности в аптечните складове, което означава, че процедурите по освобождаване на партидите, митнически процедури, най-вероятно пациентите ще могат да получат лекарства към средата или към края на следващата седмица, едва ли сега ще е възможно… Ежедневие е в българските аптеки, постоянно някое лекарство го няма. Нас това вече не ни впечатлява“, допълни Вълев.
 
Според аптечната камара от май тази година проблемите с липсващи лекарства са ежедневие:
 
„Имаме откази на изключително много лекарства, става въпрос за лекарства на определени фирми в цялото им многообразие и те липсват на пазара заради новите променени изисквания за верификация на лекарствата. Оказва се, че те не са готови да предложат лекарства с новите верифицирани опаковки и това води до постоянни липси. Някой от тях по-важни, както вие ги наричате - животоспасяващи, други не чак толкова, но във всички сфери в момента на продуктовите листи има проблеми с доставката на лекарства“.
 
Има и други пречки, които се коренят в организацията на системата за снабдяване с лекарства, смята Антон Вълев:
 
„Има изключително много пречки и изключително много административни недомислия. Ето например в случая с Креона - регистрирана е само една форма на лекарството по Здравна каса. Другите форми не са регистрирани по НЗОК и независимо че ги има налични в мрежата, пациентите не могат да ги купят по Здравна каса“.
 
Фармацевтите настояват за адекватни мерки за решаване на натрупаните проблеми:
 
„Министър Ананиев може най-напред да благоволи да се срещне с аптечния бранш, за да обсъдим множеството решения, които ние предлагаме, а те години наред някак си ги пропускат. А ние през цялото това време само следим статистиката на загубени наши пациенти“.
 
Мария Калчева, заместник-председател на асоциация „Муковисцидоза“, сподели в предаването „Преди всички“:
 
„Проблемът с Креона е от почти две години. Това е лекарство, което пациентите приемат по няколко пъти на ден, без него те започват да не усвояват веществата. Аз лично си го купувам от Полша, където е по-евтин и винаги го има. Около 200 пациенти в страната пият Креон“.
 
От здравното министерство заявяват, че през януари фирмата вносител на продукта е уведомила Изпълнителната агенция по лекарствата, че временно преустановява продажбите на препарата Креон в България поради ограничен капацитет на производителя. В средата на април от фирмата са казали, че възобновяват продажбите в страната и са декларирали планирани доставки по график всеки месец. От май насам количеството Креон, внасяно в България, е намаляло двойно. От над 23 300 опаковки през май на около 11 000 опаковки, доставени на 20 юли. Следващата доставка е планирана за 20 август. До края на годината се предвижда да бъдат внасяни по над 11 000 опаковки на месец. От МЗ са изпратили сигнала на пациентските организации в Изпълнителната агенция по лекарствата, която извършва проверка.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!