Обратно към категорията

Честит да е Денят на родилната помощ!

Добавено на: 21.01.2021 07:51
   

Без родени бебета през нощта и тази сутрин посрещат Деня на родилната помощ в Акушеро-гинекологичния комплекс в Ямбол. От радио 999 обаче желаем на всички лекари, акушери и санитари, които работят там, здраве и спокойствие с благодарност към труда им и вярата в новия живот.

От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, затова празникът ще бъде отбелязан официално и в много болници и АГ-отделения в страната.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Ритуалът ще бъде пресъздаден днес и в читалище „Пробуда“ в Ямбол от 10.30 часа.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!