Обратно към категорията

Делото срещу обирджиите на ямболския храм „Свети Георги“ върнато отново на първа инстанция

Добавено на: 05.11.2019 09:53
   

Присъдата на обирджиите на ямболския православен храм „Свети Георги“ е отменена от 3-членен състав на Окръжния съд и делото е върнато отново на първа инстанция. Според окръжните магистрати, още в началото на процеса съдията от Районния съд е допуснал грубо нарушение, като на разпоредителното заседание за насрочване на делото, не е обсъдил със страните дали имат искания за събиране на нови доказателства, има ли отстраними нарушения по досъдебното производство и др. на това разпоредително заседание са присъствали само защитниците на подсъдимите, адвокатът на настоятелството на обрания храм и прокурор. Тримата подсъдими не са се явили лично тогава. От протокола обаче става ясно, че никой от присъстващите не е изразил становище по задължителните съгласно Наказателно-процесуалния кодекс въпроси за подсъдността на делото, взетите мерки и дали има допълнителни искания.

Припомняме, че с присъда от 18 юли 2018 г. Районен съд-Ямбол призна за виновни двама мъже и една жена от Бяла Слатина затова, че през 2016 чрез самоделно приспособление за захващане и изваждане на пари през тесни процепи са задигнали даренията от петте купи в храм „Свети Георги“, както и лични 300 лева на отец Стоян. Общата стойност на откраднатите дарения е 3965.94 лв.

За жената, която е на 35 години, това е поредно престъпление. Тя вече има условна присъда и за това, че заедно със сестра си през 2016 г., отново чрез специална шина, откраднала от кутиите за дарения в храма „Света Богородица“ в Панагюрище сума в размер на 3292,51 лв. При обира на ямболския храм е била в изпитателен срок, поради което й беше наложена присъда от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, за единия от мъжете съдът постанови 2 години затвор при първоначален строг режим, а третият съучастник бе осъден условно. Освен това те са осъдени и солидарно да възстановят откраднатите пари.

Пред Окръжния съд с протест на държавното обвинение бе поискано увеличаване на размера на наказанията, наложени на тримата подсъдими.

Окръжните магистрати обаче не разгледаха делото по същество, заради допуснатите нарушения в разпоредителното заседание.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!