Обратно към категорията

Денят на Безистена – истински емоционален празник за Ямбол

Добавено на: 20.09.2023 13:17
   

Осмият рожден ден на обновения Ямболския Безистен се превърна в истински празник, който завладя с красиви емоции жителите и гостите на града. Участници и зрители заеха места още в ранния следобед в обособената арт-зона край вековната сграда, за да се включат в традиционния живописен пленер, в атрактивните настолни игри, в творческата работилница на Общинския Детски комплекс, в подготвените от читалище „Зора“ ателиета, посветени на старите занаяти. В арт-зоната работиха младите таланти от НУ „ Св.св. Кирил и Методий“, ПМГ „Атанас Радев“, ГСАГД „Кольо Фичето“, ПГЛПЕХТ, ПГПСТТ „Н. Вапцаров“, ПГ „Васил Левски“ и Художествена школа "Слънце" към читалище "Умение - 2003".

Празникът на Безистена, както винаги в последните години, се отбелязва заедно с Европейските дни на наследството – едно от най-големите културни събития на стария континент. Общото послание на тазгодишното издание на Европейските дни е посветено на живото наследство, на традиционните знания, умения и обичаи. Това бе поводът Община Ямбол и екипът на Културно информационен център „Безистен“ да поканят в града представители на известната Тревненска школа в изкуствата и занаятите. Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува при нас с експозицията „От ръката тревненска“. Веднага след откриването на изложбата, която остава в Безистена до края на октомври, ямболската публика се присъедини с интерес и внимание в демонстрациите на тревненските резбари и майсторите на необичайната за нас, но традиционна за Трявна техника „писан бръшлян“.

Заместник-кметовете на Община Ямбол Енчо Керязов и Васил Александров поздравиха участниците, гостите и жителите на града. И двамата откроиха значението на емблематичния Безистен, съхранил уникалната за града атмосфера през вековете и превръщането му в истинско културно средище през последните години.

Ефектният епилог във вторник вечер беше оцветен в латино ритми. В двучасова шоу програма, подготвена специално за ямболската публика, на сцената, а по-късно и сред множеството почитатели, излязоха неподражаемият Памбос Агапиу, танцьорите от неговата формация „Лос Памбос“ и кубинската певица Дарлин Родригез.

Празникът на Безистена се реализира с финансовата подкрепа на Община Ямбол.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!