Обратно към категорията

Димитровден в Болярово

Добавено на: 27.10.2019 08:05
   

Димитровден – двоен празник, с обич възроден

На 26 октомври 2019 г. боляровци и гостите на града ни честваха задружно празника Димитровден. А след допитване и подписка сред населението бе възобновена традицията този ден отново да се превърне в дяна на Болярово. Тъй като е храмов празник, а свети Димитър – закрилник на селището от векове…

Мрачното, мъгливо утро скоро прерастна в приятен и слънчев ден. А тържествената служба събра в уютната църковна обител хората, за да се помолят задружно за здраве и благоденствие, за мир в душите и надежда в очите.

Впечатляваше миряните и стилно подредената кулинарна изложба в двора. Изкусно измайсторените от сръчните боляровки (Султанка Николова, Галя Николова, Николина Вълчева, Янка Николова и Стоянка Ненова) баници кексове, дребни сладкиши и вкусни предястия бяха осветени от отец Димитър и послужиха за празнична почерпка на посетителите.

Съгласно битуващата традиция празнично украсената икона на нашия светец-покровител бе изнесена тържествено от храма, носена от двама именици – Димитър Ставрев и Димитър Апостолов, сподирени от празнично шествие начело с отец Димитър. В центъра на града той отслужи молебен в чест на празника – за крепко здраве, сила и жизнерадост, за мирни и благодатни бъдещи дни.

След задушевния благослов на отец Димитър Ингов, пожелания за неговия имен ден отправи от името на църковното настоятелство д-р Янка Николова.

Началото на празничната музикално-танцова програма поставиха дечицата от детска градина „Здравец“- град Болярово с ръководителки Надя Ставрева и Николинка Минкова. Те поздравиха с кръшна народна песен публиката, а после чевръсто потропнаха ръченица. Танцувалната щафета продължиха напетите, гиздави каки и батковци от прочутия състав „Боляровче“ с прекрасна сюита. Поздравления и за техния ръководител даровития хореограф Румен Тодоров! Нека заедно радват все така многобройните си почитатели!

Продължението последва привечер. С приветствие към всички присъстващи се обърна Мария Маринова, временно изпълняваща длъжността кмет на община Болярово. Прочувствено и топло прозвучаха нейните думи, обагрени от мъдрост, родолюбие и светла вяра в доброто, от оптимизъм и добросърдечие.

А за прекрасното празнично настроение на всички се погрижи се погрижи с мощния си глас и сценично обаяние омайницата Славка Калчева! Игривата мелодика и прекрасните текстове на нейните песни всякога са поразявали публиката. Така беше и сега. Нека винаги съществува тази магия, олицетворяваща българското в нас!

Поразителното пъстроцветие на фойерверките допълни красиво блясъка на празничната вечер. Заря, чието великолепие не може да бъде забравено.

Празникът на нашия град – с обич възроден, от святост озарен, по християнски безкористно благословен! Една своеобразна емблема на родолюбието. И на поривите към задружна веселба, от която се нуждаят душите ни.
Пресцентър


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!