Обратно към категорията

Днес почитаме паметта на Свети Александър Невски

Добавено на: 30.08.2021 15:27
   

На 30 август Православната църква чества Пренасяне мощите на Светия благоверен княз Александър Невски от Владимир в Петербург. Празнуват всички с името Александър – защитник на мъжете и воин на вярата.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година и бил княз на Владимирско-Суздалското княжество. Защитавал храбро Новгород от нашествието на шведския крал. Уповавайки се на Бога, князът спечелил битката при река Нева и го нарекли Александър Невски.

По време на своето управление извършил много добри дела за Църквата и за своя народ, станал защитник на православната вяра в борбите на руския народ против шведите, рицарите от Тевтонския орден и татарите.

Имен ден в Ямбол празнуват 843 души, от които 655 мъже и 188 жени.

Името на светеца носят 499 мъже, Сашо – 70 именици, Алекс – 52, Алекси – 32, Алеко - 2 души.

При жените Александра е с 155 представителки, Александрина се казват 24 празнуващи, а името Сашка носят 9 дами.

Честит имен ден на всички! Бъдете здрави, мъдри и силни!

Първият храм-паметник „Свети Александър Невски“ в страната е изграден на Бакаджиците в знак на признателност към руския народ за Освобождението на България от османско робство и се намира на 15 километра от Ямбол.

В началото на 1879 година генерал Михаил Скобелев обсъжда с ямболци идеята си за построяване на храм в памет на руските войски. Решено е той да се съгради с общи усилия от българи и руси, като се построи параклис на мястото на разрушен от турците манастир.

Скобелев подарява на бъдещия храм евангелие и гравиран кръст, а строежът е завършен от ямболци с финасовата помощ на българи и руси.

Иконостасът е изработен от руски монаси, пренесен е на части и е монтиран на място, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра.

Храмът на Бакаджиците е осветен през 1884 година – 28 години преди завършването на храм-паметника „Александър Невски“ в София и 40 години преди неговото освещаване.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!