Обратно към категорията

Драматичният театър отбелязва 70-та си годишнина с богата програма

Добавено на: 01.10.2019 15:23
   

С амбициозна и наситена програма ямболският Драматичен театър “Невена Коканова” отбелязва 70 години от обявяването му за професионален културен институт, съобщи  на пресконференция днес, 1 октомври 2019 г., директорът на театъра Михаил Лазаров. Това е станало на 8 октомври през далечната 1949 г. с указ на Комитета за наука, изкуство и култура към Министерския съвет. Тогава всички театри в големите градове стават държавни.

Кулминацията на събитията е на 8 октомври, когато от 19 часа ще бъде показан филм-спектакъл от две части, озаглавен “70 години хора, спектакли, история и бъдеще”.  Първата част ще представлява пътуване назад във времето през изминалите 7 десетилетия – това са 7 по 10 години, за които ще бъде разказано със средствата на театър на сенките и пр. Във втората част ще бъде показан авторският филм на Георги Тошев “Пътуване” за патрона на ямболския театър Невена Коканова и представена книгата му за нея “Години любов”.  На събитието са поканени общинските ръководства на Ямбол и “Тунджа”, областната управа, директори на училища и детски градини, журналисти, творчески съюзи, актьори и технически служби, които са минали през театъра и всеки един е оставил нещо от себе си.

Ден по-рано, на 7 октомври, понеделник,  в 17.30 часа в галерия “Кирил Кръстев” предстои откриването на сценографска изложба, озаглавена “Път между поколенията”. Заедно с част от сценографските проекти и костюми на гостували на ямболския театър млади сценографи, като Пламена Дичева, Ванина Сандева, Жанета Иванова, Борис Георгиев, ще бъдат изложени и някои от работите на доайена в театъра Александрина Игнатова - човекът, въвеждал тези млада хора в работата. Самата Александрина Игнатова тази година също има 70-годишен юбилей.

В същия ден – 7 октомври, от 19 часа, с вход свободен в театралната зала ще бъде излъчен филм, създаден за 60-годинината на културния институт, озаглавен: “Театърът - да бъдеш или да не бъдеш”.  Филмът е имал софийска премиера в Дома на киното и 2-3 пъти е излъчван по Националната телевизия.

Ръководството на театъра подготвя книжка, която включва последните 5 години от творческата работа на културния институт. Тя включва три раздела. Първият е обзор на последните 5 сезона – спектакли, актьори, творчески търсения, турнета. Вторият е интервю със сценографа на театъра Александрина Игнатова – спомените за работата й с режисьори, актьори, за трудностите и веселите моменти от дейността при осъществяването на театралните проекти. Третата част е фото-летопис на театъра от 1949 г. до 2019 г. Използвани са материали, предоставени от Държавен архив-Ямбол, Регионалния исторически музей, от личните архиви на актьори, сценографи, режисьори и композитори.

Реализацията на програмата по честването на 70-годишнината започна още през месец май с изложба в Историческия музей. Втора изложба, озаглавена “Невена Коканова във филмите на Любомир Шарланджиев”, беше открита във фоайето на театъра по време на премиерата на спектакъла “Перушаната и ченгето”.

А всъщност театралната дейност в Ямбол има доста по-далечна предистория от отбелязваните 70 години. Театралната дейност в града ни започва през 1870 г. с прословутата “Многострадална Геновева”, припомня Михаил Лазаров. Първите артисти са били революционери, учители и просветители. Ямбол остава в историята на българския театър и с това, че е дал първата българска актриса Матилда Попович. През февруари 1920 г. е основан Акционерен театър. След това театърът става седалище на Южнобългарския театър. През 1927 г. се създава постоянна театрална трупа, която по-късно се оформя като Драматична студия. През 1939-40 г. театърът се преименува в Общински театър-Ямбол и на 8 октомври 1949 г. той вдига завеса с премиерния спектакъл “Царска милост” на Камен Зидаров като държавен културен институт.

“Много важно е всеки един културен институт да бъде съизмерим е останалите в страната и това, че честваме тази 70-годишнина, а не някоя друга, говори, че усилията ни са били насочени в тази посока – театърът трябва да прави спектакли на ниво и да бъде съизмерим с национално значимите ценности на страната”, отбеляза директорът Михаил Лазаров.

в. Делник


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!