Обратно към категорията

Гражданска инициатива за създаване на частно начално училище в Ямбол под егидата на БПЦ

Добавено на: 10.02.2020 07:53
   

С полагане на първите подписи в подкрепа на идеята в Ямбол да бъде създадено частно начално училище под егидата на Българската православна църква по подобие на ЧНУ „Св. Седмочисленици“-Ловеч завърши вчера публичното обсъждане на тази инициатива. Къде сме ние в нравственото възпитание на децата и младежите и какви положителни мерки могат да бъдат наложени на ниво местна общност, бе част от коментираната тема.

Публичното обсъждане се проведе в сравнително тесен кръг, видимият двигател на начинанието е Христо Колев, бивш заместник-областен управител. Подписите в подкрепа на инициативата ще бъдат събирани в православните църкви в Ямбол.

Съучредяването на такова училище започва като гражданска инициатива, за да бъде израз на волята на гражданите на Ямбол, поясни той. Ще бъде ползван добрия пример на Ловеч, където са започнали с малки дечица и убеждаване на родителите в ползата на тази форма на обучение на пазара на образованието. Коментирана бе практическата липса на възпитателен елемент в съвременната българска образователна система и нуждата тя да бъде запълнена от ценностите на православието.

Подписката, изразяваща волята на гражданите, ще бъде внесена в Архиерейското наместничество на БПЦ в Ямбол, в община Ямбол и Регионалния инспекторат по образованието в града. Предполага се, че в рамките на две месеца ще бъдат събрани солидно количество подписи. Още миналата година Сливенският митрополит Иоаникий е дал своята благословия за създаване на частно начално училище под егидата на БПЦ в Ямбол. Целта е в града ни екип от експерти в сферата на педагогиката, юристи, финансисти да се обедини около инициативата.

Христо Колев сподели, че е установил контакт с отец Любомир Казашки и представител на сдружение „Св. Седмочисленици“ в Ловеч. Предстои посещение на ямболска група там за обмяна на опит, както и да бъде наблюдаван практически как протича учебният процес в училището. В града край Осъм ловчанският митрополит още в самото начало е подкрепил инициативата и е осигурил помещение за провеждането на учебните занятия.

Присъстващите на публичното обсъждане се интересуваха за колко време в Ловеч са успели да създадат училището, дали в цялата програма са вплетени елементи на духовното образование, постигнатият възпитателен ефект, чия подкрепа трябва да се търси, какви са възможните източници на финансиране на училището. Коментира се как да се нарича сдружението, дори се даде предложение то да се казва „Св. Серафим Соболев“, чието име е свързано с Бакаджика.

Източник: Delnik.net


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!