Обратно към категорията

Грипна ваканция за учениците в Ямбол и областта (видео)

Добавено на: 27.01.2020 12:00
   

Обявиха грипна валамция за учениците в Ямбол и областта. Това се налага заради увеличения брой на регистрираните болни от грип и ОРЗ, съобщи д-р Лиляна Генчева – директор на РЗИ – Ямбол.
Според справката броят на заболелите вече достига 224 на 10 000 души, като най-много са децата между 0 и 4 години.
Прекратяват се учебните занятия в цялата област от днес, 27 януари, до 05 февруари 2020, включително.
Подробности вижте от д-р Лиляна Генчева – директор на РЗИ – Ямбол:

От днес 27 януари /понеделник/ до 5 февруари /сряда/ включително в област Ямбол се обявява грипна ваканция. Ситуацията е предепидемична. Това наложи свикването от областен управител на заседание на Областен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. В петък броят на заболелите в областа възлизаше на 204 на 10 000 души, а към днешния ден, техният брой е 223 на 10 000. „Наблюдава се бързо покачване на броя на регистрираната заболеваемост и нашата цел е да ограничим и спрем бързото разпространение на заболелите“, каза д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ Ямбол.

По данни подадени от училищата в областта, в голяма част от тях има над 25% отсъстващи ученици. На базата на тези данни в Ямболска област се обявява грипна ваканция за учениците от първи до дванадесети клас.

Най-голяма част от заболелите са във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години, като те са съответно 1314 и 531. През изминалите няколко дни 51 болни са потърсили помощ в спешният кабинет в града, 22 в неотложен кабинет, като са посетени и 27 домашни адреса. Има направени лабораторни изследвания на 12 пациенти, като при 3 от тях е определен щам на грипа – тип А – „Канзас“. Детско отделение и пневмофтизиатричното отделение на ямболската болница са почти на максимум запълнени с болни от пневмония.

Към този момент детските градини и яслите в областта ще продължават своята работа, с повишено внимание, строг контрол и недопускане на болни деца в групите.  

Свижданията в болничните заведения остават забранени.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!