Обратно към категорията

Има ли опасност от безводие по поречието на Тунджа? (ВИДЕО)

Добавено на: 11.10.2020 11:14
Снимки: 999
   

Има ли опасност от безводие по поречието на Тунджа?
По думите на директора на „Напоителни системи“ - Сливен инж. Пламен Иванов, такава няма. По настояване на 999 екипът ни посети язовир „Жребчево“.

Язовирът е въведен в експлоатация преди близо 51 години, преливал е, но днес нивото му е паднало до критична точка.
От язовира контролирано се изпускат води за напояване, но и за опазване на екологията в река Тунджа. Той е изграден в коритото на реката.

Редица коментари и съобщения до Радио 999 дадоха повод да потърсим отговори на много въпроси, относно водоснабдяването на Югоизточна България. В редица публикации се споменава, че от язовира се източва по-голямо количество вода.

По поречието на река Тунджа водата се пести по максимално допустимия начин. При среща, предизвикана от кмета на община Ямбол Валентин Реванаски и еко-министърът Емил Димитров в Ямбол се постигна съгласие ВЕЦ-овете да преустановят работа, за да стига вода до гражданите. Последва подобна среща и в Стара Загора. Но все пак Водно-електрическата централа – Жребчево продължава да работи.
Оказа се, че ВЕЦ „Жребчево“ преработва вода за екологията по Тунджа и не произвежда електричество от миналата година по заповед от еко-министъра.
Спадът на водата в Жребчево неизбежно влияе и на нивото на река Тунджа. Това се отразява и на подпочвените води в населените места.

Контролът по изпускане на водата от язовир „Жребчево“ е стегнат. Ежедневно се следи количеството вода, отклонявана за напояване и за екологичното равновесие по Тунджа. При засушаване, както сега, се случва да се спира изпускането 3 часа сутрин и 3 часа вечер, за да се компенсира количеството му. А причините за засушаването?
Рибарите в „Жребчево“ не са притеснени. Разказват, че по техни наблюдения, язовирът е пълен в сравнение другите в страната.

Една от най-важните ни потребности няма да изчезне. Няма опасност от безводие в Ямбол, Сливен и Елхово. Поне така твърдят собствениците на язовир „Жребчево“ - Напоителни системи.

Екип 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!