Обратно към категорията

Историческият музей в Ямбол издаде каталог, посветен на кукерския обичай в региона

Добавено на: 22.10.2021 09:00
   

Директорът на Регионален исторически музей – Ямбол Стефан Бакърджиев и етнографът Динка Ангелова представиха „Кукерските игри в Ямболско – традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит”.

„Идеята за създаването на този каталог, който отразява кукерските игри в Ямболско, е много стара. С колегите от музея дълго време си говорехме, че маскарадният фестивал „Кукерландия“ е един от най-ярките фестивали и е хубаво да имаме такъв каталог, който да отразява този изключително интересен и характерен за Ямболско обичай и то по най-добрия начин. Имахме възможността да подготвим един проект и с финансовата подкрепа на Министерство на културата ние издадохме този каталог. Искам да спомена екипа, който беше изцяло ангажиран в неговата разработка – Динка Ангелова, която е автор на текста, Таня Косева, която отговаря за художественото оформление заедно с Кремена Димова“,  каза Стефан Бакърджиев.

Албумът-каталог е луксозно двуезично издание на български и английски език, реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Изданието представя колекцията „Кукерски маски и костюми” на Регионален исторически музей – Ямбол, част от която е включена в мобилната изложба „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”.           

Уводната част запознава читателя със създаването на колекцията, на базата на която през 2012 година е изградена мобилната кукерска изложба, гостувала през годините в 22 национални, регионални, общински и специализирани музеи в страната. Представени са основните типове маски, включени в колекцията: кукерски маски, използвани в игрите в последните десетилетия на ХХ век; маски, възстановени по стари фотографии;  авторски маски.

Значително място е отделено на историята на кукерските игри в региона. Проследена е промяната, настъпила през годините при различните видове маски. Описано е облеклото, обредния персонаж и реквизит. Представени са локални варианти на обичая, разигравани в Ямболско през ХХ век.

В следващия раздел на албума са представени кукерски костюми, маски, обредни лица и реквизит, включени в мобилната кукерска изложба. Цветни фотографии и кратки описателни текстове запознават читателя със спецификата на облеклото и маските през ХХ век. Представените образци са част от музейното богатство на Регионален исторически музей – Ямбол, съхранявано във фонд „Етнография”.

В последната част на албума са включени 23 снимки, запечатали моменти от кукерския маскарад в региона през различни години. Те са илюстрация и допълнение на предложения текст за кукерските игри в Ямболско.

Изданието  е първият по рода си каталог, отразяващ автентичните кукерски игри в България и е в унисон с политиката на музея да популяризира богатството на фондовете си чрез качествени печатни издания. В този смисъл то е своеобразно продължение на излезлия през 2017 година каталог на музейната мобилна изложба „Цветна магия от Ямболско“.

Регионален исторически музей – Ямбол приема издаването на албума-каталог като начин за популяризиране и социализиране на музейната колекция, възможност публикуваните експонати да бъдат разгледани извън музейните зали, като отправна точка за нови изследвания.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!