Обратно към категорията

Избори 2021: Резултатите по общини в област Ямбол

Добавено на: 09.04.2021 11:48
   

БСП печели в област Ямбол поредни парламентарни избори, но се срива в областния град и в община Стралджа, показва анализът на изборните протоколи от всички 242 избирателни секции.

Докато на предходните парламентарни избори през 2017 г. левицата се поздрави с победа и в град Ямбол, макар и с преднина пред ГЕРБ само с 421 гласа, то сега е на втора позиция в областния център с 21 % или в гласове 5689 /наполовина по-малко от 2017 г./. На първа позиция в Ямбол е ГЕРБ-СДС с 24 %, формирани от 6482 гласа. Партията на Слави Трифонов е трета с 3187 гласа или 11,8 %, следвана от „Изправи се! Мутри вън!“, която е събрала 1822 гласа /6,75 %/ „Демократична България - обединение“ е постигнала в град Ямбол резултат от 772 гласа или 2,86 %, ДПС имат само 519 гласа или 1,9 %.

Същата е подредбата на тези коалиции и партии и в община Стралджа. Първенец е коалицията на ГЕРБ-СДС с 29,3 %, втора е БСП с 27 %, следвана от „Има такъв народ“ с 15,4 %. На четвърта, пета и шеста позиция се нареждат отново „Изправи се! Мутри вън!“ /4,10 %/,  „Демократична България – обединение“ /2,45 %/ и ДПС /1 %/.

ДПС се е представила най-добре в общините Елхово и Тунджа, където получава съответно 2,4 % и 2 %.

В община Елхово БСП води с 29 %, ГЕРБ-СДС й диша във врата с 26 %. Партията на Трифонов има 19 %, „Демократична България – обединение“ - 4,3 %, „Изправи се! Мутри вън!“ - 4,08 %.

В община Тунджа отново лидерството е за БСП с 33 %, следвана от ГЕРБ-СДС с 23 %. „Има такъв народ“ е на трета позиция с 14 %. „Изправи се! Мутри вън!“, чиято листа беше оглавена от заместник-кмета на община Тунджа Станчо Ставрев, се е представила добре в селата Хаджидимитрово, Роза, Тенево, Веселиново и Кукорево, но остава на четвърта позиция с 6,64 % в община Тунджа.

Левицата запазва влиянието си единствено в община Болярово. И на тези парламентарни избори за нея са сложили хикс в бюлетините над 72 % от гласувалите. Коалиция ГЕРБ-СДС е с около 12 %, „Има такъв народ“ с 4 %. „Изправи се! Мутри вън!“ е събрала само 1,72 %, „Демократична България-обединение“ и ДПС нямат и процент.

От община Болярово дойде и разместването в парламентарните листи. Нина Терзиева, заместник-кмет на община Болярово, е единственият кандидат за народен представител от област Ямбол, събрала над 15 % от преференциалния вот в своята листа – тази на коалиция „БСП за България“. Но не влиза в парламента.

На този етап е сигурно, че депутати излъчват „БСП за България“, ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!”. Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на Слави Трифонов и в Бургас, където са на втора позиция след ГЕРБ-СДС и трябва да избере от кой район ще влезе в парламента.

До неделя ще бъдат известни всички конкретни имена на народните представители, след като тези от тях, участвали в две листи, изразят предпочитанията си коя област ще представляват.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!