Обратно към категорията

Изграждат зимна църква до манастира в Кабиле

Добавено на: 05.07.2020 13:45
   

Пред завършване е част от реконструкцията и разширението на манастира "Рождество на Пресвета Богородица" край село Кабиле.
Построени са осем килии за игуменката и монахините, изгражда се нова зимна кръстокуполна църква, която ще носи името на св. Стефан, манастирска библиотека с читалня и архондарик /приемна за гости/.
Всичко направено досега е благодарение на щедри спонсори - строителни фирми и отделни миряни от региона, както и от приходите от църковна дейност, каза за БТА игуменката на манастира Минодора. Архитектурният план предвижда строителството да премине през четири етапа. През последните два етапа ще бъдат изградени крило със стопанско предназначение, стаи за настаняване на гостите и многофункционална зала за посетителите, поясни игуменката.
През последните двадесетина години Кабиленският манастир, както е известен на богомолците, заживява отново благодарение на дарители и поклонници от различни краища на страната. Църквата е напълно обновена, старият олтар е подменен, както и обзавеждането в храма, вътрешните стени са изцяло изографисани, построени са нови отделения за покръстване, къпалня и чешма за лековитата вода, с която се слави манастирът. Дворът е превърнат във вечно зелено кътче от рая - с вековни дървета, лози, храсти, тревиста поляна и шадраван с цветни алеи наоколо. Стопанската част е модернизирана, а отглежданите земеделски земи и домашни животни осигуряват издръжката на манастира, допълни игуменката.

БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!