Обратно към категорията

Изложба на Историческия музей във фоайето на читалище “Съгласие”

Добавено на: 12.03.2020 15:41
   

Изложбата на Регионалния исторически музей „Далеч от родината, с мисъл за Ямбол“, подредена във фоайето на читалище „Съгласие“ в Ямбол, може да бъде посетена от днес, 12 март. Тя представя Руско-турската война от 1828-1829 г. и последвалото я масово изселване на 130 хил. души от югоизточните български земи в Браила, Молдова и Бесарабия. Вследствие на това изселване българският квартал на Ямбол – Каргона, почти се обезлюдява, голяма част от изселниците са от ямболските села.

Изложбата акцентира върху дарителските жестове на емигранти от Ямбол през 30-те години на 19 в., с което те подпомагат образователното и културно развитие на града. Тя е за фамилиите Попович, Параскевови, Чапърови, за ямболските опълченци и много други, които не прекъсват връзката с родния край.

Изложбата в читалище „Съгласие“ е продължение на традициите ямболският музей да показва свои експозиции извън музейните зали, в различни райони на града. Така информацията и посланията стигат до повече хора от различни възрасти, в удобно за тях време и място. Преди това експозицията беше наредена в читалище „Зора“, а вероятно следващата й спирка ще в каргонското читалище „Пробуда“.

Изложбата „Далеч от родината, с мисъл за Ямбол“ ще може да бъде посетена в читалище „Съгласие“ до 20 март.
Източник: в. "Делник"


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!