Обратно към категорията

Изработват археологическа карта на област Ямбол

Добавено на: 07.01.2020 08:51
   

Регионалният исторически музей в Ямбол изработва археологическа карта на областта. Предварителните проучвания показват, че на територията на област Ямбол се намират повече от 2300 археологически обекта, в това число около 1200 надгробни могили, от които 60 са изследвани. Това съобщи пред репортер на БТА археологът Тодор Вълчев.

Интересът на историците към недвижимите културни ценности в региона е възникнал в началото на ХХ век. Известните на местното население археологически обекти са били посетени и описани от основоположниците на българската археология като братя Шкорпил, Богдан Филов, Васил Миков и Петър Детев. През 1978 г. е издаден каталогът "Археологически паметници в Ямболски окръг", в който са включени 205 недвижими културни ценности, посочи Вълчев.

През 1983 г. започва българо-германски проект в района на село Драма, а заедно с това се извършват и теренни издирвания в областта. Регистрирани са 27 селищни могили и 120 открити селища от неолитната, халколитната и бронзовата епоха.

През 2008 г. започва международен за археологически издирвания около реките Геренска и Дереорман. През следващите години са посетени 520 надгробни могили, които са включени в автоматизираната система "Археологическа карта на България", допълни Вълчев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!