Обратно към категорията

Изтича срокът за обжалване на решението за поскъпването на водата в Ямбол

Добавено на: 07.09.2022 09:11
   

На 14 септември изтича срокът за обжалване на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което считано от 1 септември са приети нови, по-високи цени на водата в област Ямбол.
Според това решение от 1 септември т.г. „ВиК“ ще начислява на потребителите си от общините Болярово, Стралджа и Тунджа по 2,511 лв. без ДДС на кубик за доставяне на питейна вода и по 0,344 лв. без ДДС за канализация. Или общата сметка ще е по 3,43 лв. с ДДС за кубик.
На жителите на Ямбол и Елхово, където има пречиствателни станции ще начисляват допълнително по 0,421 лв. без ДДС на кубик. Така техните сметки ще са по 3,93 лв. с ДДС за кубик.
От 2023 г. цената ще се увеличи още – по 4,45 лв. с ДДС за ямболлии и елховлии и по 3,93 лв. с ДДС за общините Болярово, Стралджа и Тунджа.
Срещу увеличението на цените на водата в област Ямбол възрази омбудсманът Диана Ковачева. По време на общественото обсъждане, Нина Бояджиева – началник на отдел при омбудсмана, обърна внимание, че „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Ямбол не постига 5 от определените от КЕВР прогнозни конкретни цели за показатели за качество, както и че оценката на Комисията за 17 показатели за качество през 2020 г. е „пълно неизпълнение“.
Увеличението на цените не влияе върху качеството и то не се повишава, категорични са от канцеларията на омбудсмана и изразяват опасения, че във време на струпване на кризи повишението на цената ще затрудни домакинствата и ще увеличи несъбираемите вземания на дружеството.
Цветан Съйков, управител на „Водоснабдяване и канализация“ -
гр. Ямбол уточни, че през 2021 г. цената на водата е намалена от
КЕВР с 13 % заради неизпълнение на инвестициите, което се е дължало на невъзможност на дружеството да фактурира, заради рязкото намаляване на населението на територията, на
която оперира ВиК операторът. По отношение на неизпълнените показателите за качество посочва, че дружеството доставя вода до много малки и разпръснати като територия населени места, където тръбите и ВиК инфраструктурата са стари и това създава затруднения. Обясни, че за изпълнението и реализирането на проекта по ОП „Околна среда“ зоните, в които има активен контрол на налягането и се измерват подадените количества, ще бъдат увеличени двойно и по този начин по-бързо ще откриват течове, а самият проект е на 80% физически изпълнен и съфинансирането е със заем. Изрази надежда, че от реализирането на проекта в Ямбол и Елхово, дружеството ще намали реално загубите на вода с от 6% до 8%. Посочи, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол инвестира в два довеждащи водопровода. Твърди, че има система за активен контрол на качеството на водата, взимат се над 3 000 проби се годишно и е нормално при някои от пробите да има отклонение, но затова се взимат мерки. По отношение на увеличаването на персонала обясни, че от август 2021 г. ВиК операторът оперира с две нови пречиствателни станции и това е наложило увеличението на персонала на дружеството, а и по проекта са били включени
нови канализационни мрежи.
Решението на КЕВР за увеличението на цените е с дата 31 август. Влиза в сила на 15 септември, ако не бъде обжалвано в Административен съд София-град.

 

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!