Обратно към категорията

В Кабиленския манастир се подготвят за храмовия си празник на 8 септември

Добавено на: 06.09.2019 12:11
   

Манастирът в Кабиле очаква стотици посетители в неделя. Всяка година на 8 септември манастирът ”Рождество Богородично” в с. Кабиле, община Тунджа, става привлекателен център за православните поклонници от цяла Югоизточна България, за да почетат Рождеството на светата Дева Мария и да се умият с лековитите води, извиращи от аязмото под основите на манастирския храм. И тази година няма да направи изключение. Още в събота в 17 часа ще бъде отслужена вечерна служба с петохлебие и жито, тържествено ще бъдат изнесени и хоругвите, разказаха за 999 в аванс монахините. В неделя светата Божествена литургия ще бъде отслужена от архимандрит Атанасий.

След духовната храна предложена в храма, за поклонниците ще бъде раздаден и курбан, приготвен от сестринството в манастира с животни от дарители.

В момента в манастира се извършва разширение. Архитектурният план ще се осъществи на четири етапа. На мястото на досегашните стаи за поклонници, построени преди повече от 70 години, ще бъдат изградени зимна кръстокуполна църква, манастирска библиотека и читалня, архондарик /приемна за гости/, магерница /манастирска кухня/, игуменария /покоите на игуменката/ и стаи за монахините. През третия и четвъртия етап ще бъдат построени крило със стопанско предназначение и стаи за настаняване на гостите на манастира, както и многофункционална зала.

Средствата за първите два етапа на разширението са вече осигурени от щедри спонсори и от приходите от църковна дейност. Очаква се строителството да завърши до една година.

Традицията повелява на празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, отрупана с цветя. Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве. В някои райони между Голяма и Малка Богородица се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата им.

Екип 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!